Година след като стрийминг платформите за първи път спечелиха най-високото

...
Година след като стрийминг платформите за първи път спечелиха най-високото
Коментари Харесай

Часове преди обявяването: Колко номинации за Оскар ще получи Netflix?

Година откакто стрийминг платформите за първи път завоюваха най-високото отличие на Холивуд, зрелищата на огромния екран са подготвени да преобладават на номинациите за 95-ите награди " Оскар ", предадоха Асошиейтед прес и Агенция Франс Прес.

Обявяваното им ще стартира в 15:30 часа българско време през днешния ден от спектакъл " Самюъл Голдуин " в Бевърли хилс, Калифорния.

Представянето на номинациите ще бъде излъчено онлайн в предаването " Добро утро, Америка " на Ей Би Си, а също на уеб страниците Oscars.org и Oscars.com, както и в няколко от обществените медийни платформи на Академия за кинематографично изкуство и просвета. Ще ги разгласят актьорите Риз Ахмед ( " Звук на метал " ) и Алисън Уилямс ( " M3ГАН " ).

Ако се изпълнят упованията, " Топ Гън: Маверик ", " Аватар: Природата на водата ", " Черната Пантера: Уаканда вечно " и " Елвис " могат да получат сред шест и девет номинации.

Миналогодишните награди " Оскар " бяха доминирани от продукции на стрийминг платформите - " CODA: дете на глухи родители " на Епъл ти ви плюс завоюва оценката за най-хубав филм, а Нетфликс имаше 27 номинации. Сега обаче топкандидатите за статуетките са филми, привлекли киноманите в салоните.

Сред тях е също и " Всичко на всички места и едновременно " -  научнофантастичният шлагер на самостоятелната компания A24. Историята за прескачане в мултивселени на дуото Даниъл Куан и Даниъл Шайнерт може да получи най-вече номинации през днешния ден, в това число за Мишел Йео и за Ки Хи Куан (известен също като Джонатан Ки Куан).

Сред любимците е и " Баншите от Инишерин " - мрачна комедия на Мартин Макдона, която се чака да получи четири номинации в актьорските категории, в това число за Колин Фарел и Брендън Глийсън.

" Семейство Фейбълман " на Стивън Спилбърг се бореше за вниманието на публиката, а автобиографичната приказка за съзряването на режисьора евентуално ще му донесе 20-а номинация за " Оскар " и осма в категорията за най-хубав режисьор. Джон Уилямс, неговият дълготраен композитор, може да усъвършенства върха си за най-вече номинации за " Оскар " за жив човек. Той е на път да се снабди с 53-та, като се подрежда единствено след Уолт Дисни, получил общо 59.

Много въпроси обаче остават, като да вземем за пример дали любовта към " Топ Гън: Маверик " ще стигне задоволително надалеч, с цел да завоюва на Том Круз номинация за най-хубав артист. Другият най-касов блокбастър на годината - " Аватар: Природата на водата ", би трябвало да се показа добре в техническите категории, въпреки че не е толкоз несъмнено дали режисьорът му Джеймс Камерън ще се бори за най-хубав режисьор. След като в последните години оценката отиде при дами режисьорки - Клои Чжао ( " Земя на номади " ) през 2021 година и Джейн Кемпиън ( " Силата на кучето " ) предходната година - в този момент не се чака представителки на нежния пол да бъдат номинирани в категорията.

Академията за кинематографично изкуство и просвета сигурно ще включи доста блокбастъри в категорията за най-хубавите филми. Рейтингът на телевизионното предаване нормално е по-висок в годините, когато любимци са продукции с огромен брой фенове. Миналогодишните награди изглеждаха като завръщане на " Оскар " -ите, преди " шамарът " да стане определящ за церемонията. Вследствие на това Академията забрани на Уил Смит да участва на събитието в идващите 10 години. Въпреки че към момента може да бъде номиниран, осъществяването на Смит в ролята на избягал плебей в " Еманципация " не се хареса.

Миналата година церемонията притегли 15,4 милиона телевизионни фенове, демонстрираха данните на " Нилсен ". Това беше е с 56 % повече от рекордно ниската публика от 10,5 милиона фенове през 2021 година, когато предаването беше наранено от пандемията от КОВИД-19. Тази година Ей Би Си връща Джими Кимел като водещ на церемонията за връчване на наградите на 12 март.

Около филмовия бизнес обаче се вихрят и по-големи терзания. Миналата година се следиха проблясъци на триумфално съживяване на киносалоните, като да вземем за пример триумфът на " Топ Гън: Маверик " след пандемията. Продажбите на билети за годината обаче възвърнаха единствено към 70 процента  от бизнеса преди КОВИД-19. " Регал синемас ", втората по величина верига киносалони в Съединени американски щати, разгласи затварянето на 39 обекта този месец.

В същото време буреносни облаци надвиснаха над стрийминг платформите след години на видимо неограничен напредък. Акциите им се сринаха, защото Уолстрийт очакваше от стрийминг услугите да осъществят облаги, а освен да усилват броя на клиентите си. Последва стесняване, а промишлеността още веднъж навлиза в интервал на неустановеност.
                   
За разлика от миналогодишните награди " Оскар ", в този момент може и да не забележим заглавия на стрийминг платформите, които да се борят за най-желаната статуетка, макар че не са заети всички места в категорията за най-хубав филм. Вместо това най-хубавите шансове Нетфликс има в други категории - по-специално с обичания анимационен филм " Пинокио " на Гийермо дел Торо, както и с  " На Западния фронт нищо ново ".

Изображение: iStock

Източник: vbox7.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР