Година след като се бореха да намерят адекватни доставки на

...
Година след като се бореха да намерят адекватни доставки на
Коментари Харесай

ЕС е залят с ковид ваксини, чийто срок изтича

Година откакто се бореха да намерят съответни доставки на ваксини Covid-19, редица европейски страни са претъпкани с ваксини, които не могат да употребяват, написа Блумбърг. Поради неналичието на искащи да се имунизират, страните споделят на фармацевтичните компании, че не желаят да заплащат за повече.

Здравни чиновници от държави-членки на Европейския съюз, в това число Полша, Словакия, Румъния, България, Люксембург, Финландия, Холандия и трите балтийски страни, се срещнаха в сряда, с цел да обсъдят промени в договорите с производители като Pfizer Inc., защото доставките преливат и разноските за предпазване нарастват за имунизациите с къс период на валидност, написа Труд.

Виртуалната среща, проведена от полския министър на опазването на здравето Адам Нидзелски, е последвана от апели през последните седмици към изпълнителната власт на блока - Европейската комисия.

Някои страни се стремят да трансформират по този начин наречените съглашения за напреднало закупуване, които подписаха с производителите, защото търсенето на ваксини понижава и бюджетите са напрегнат от последствията от войната в Украйна и разноските за настаняване на бежанци.

" Коригирането на покупко-продажби с снабдители може да даде на държавите-членки правото да „ перифразират “, спрат или изцяло анулират доставките на ваксини с къс период на валидност “, написаха министър председателите на Естония, Латвия и Литва в взаимно писмо до ръководителя на Комисията Урсула фон дер Лайен в края на предишния месец.

В настрана писмо здравното министерство на България, което има най-ниския % на имунизации в Европейски Съюз, съобщи, че би трябвало да има „ отворен разговор “ с Комисията и фармацевтичните компании по отношение на доставката на ваксини.

Комисията управлява даването на ваксини за блока и други европейски страни, което докара до покупко-продажби с Pfizer и BioNTech SE и с Moderna Inc., които осигуриха милиарди ваксини в разгара на пандемията. Но доста страни, в това число някои с ниски равнища на имунизация, в този момент се пробват да понижат разноските, защото търсенето на ваксини спада.

Румъния, една от най-слабо имунизираните страни в Европейски Съюз, продаде дози на Германия и Унгария поради свръхпредлагане и дефицит на склад. Унгария от своя страна прекъсна неотдавнашен кръг от взаимни покупки, с цел да понижи личното си ненужно предложение.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР