Година след като разгневени жители на Шри Ланка нахлуха в

...
Година след като разгневени жители на Шри Ланка нахлуха в
Коментари Харесай

Година по-късно: възстановяването на тази изпаднала в неплатежоспособност държава не води наникъде


Година откакто ядосани поданици на Шри Ланка нахлуха в резиденцията на президента и направиха по този начин, че той да бъде свален от власт поради цялостен срив на стопанската система, през днешния ден улиците на острова са някак тихи. Огромните опашки по бензиностанциите липсват, няма и продължителни спирания на тока, написа Reuters.

Централната банка на страната чака стопанската система да възобнови растежа си, след шест тримесечия на стесняване, до момента в който паричните преводи в чужбина нарастват дружно с броя на туристите. Преминало ли е обаче най-лошото?

Въпреки че икономистите считат, че страната е минала най-тежкия интервал от рецесията, нейните проблеми надалеч не са решени. Разходите за храна, опазване на здравето и жилища чартърен са доста високи и не престават да нарастват, нивото на беднотия се е удвоило през последната година  продължава да пораства, до момента в който договарянията за реорганизиране на осакатяващото дългово задължение на държавното управление са изправени пред неустановеност.

" Донякъде има непоклатимост, само че това значи, че няма рисков дефицит, няма опашки за гориво и няма 13-часови спирания на електрозахранването ", разяснява Рехана Тоуфик - икономист в мозъчния концерн Advocata Institute.
 Изпадналата в несъстоятелност Шри Ланка желае да вкара съветската платежна система
Изпаднала в несъстоятелност страна желае да вкара съветската платежна система " Мир "

Възможно е картата " Мир " да бъде въведена в към 20 страни в света

" Инфлацията понижава, само че спрямо равнищата отпреди рецесията разноските за живот са доста високи и приходите не порастват. Повечето от бедните хора в Шри Ланка са измежду най-тежко засегнатите. "

Шри Ланка потъна във финансова рецесия, откакто пандемията от Covid-19 унищожи туризма, а паричните преводи от жители, работещи в чужбина, понижиха.

Войната в Украйна увеличи внезапно цените на вноса, изключително на горивата. През март 2022 година хиляди излязоха на улицата, с цел да излеят гнева си от продължителните спирания на тока и спираловидните цени и да призоват семейство Раджапакса, което доминираше политиката на страната през по-голямата част от последните 20 години, да напусне властта.

След седмици на митинги и непрекъснато утежняване на рецесията президентът Готабая Раджапакса избяга в чужбина, като публично се отдръпна на 13 юли.

Той беше сменен като президент от своя министър-председател Ранил Викремесингхе, който вкара промени и договори от Международният валутен фонд (МВФ) през март избавителен пакет на стойност $2,9 милиарда.
 Шри Ланка разгласи банкрут. Финансовата рецесия, опустошаваща страната се задълбочава
Тази островна страна публично разгласи банкрут

През последните дни хората се редят на опашки с часове, с цел да се опитат да си набират бензин, до момента в който цените на главните хранителни артикули са скочили повече от два пъти.

Въпреки че нарастванията на цените последователно понижават, те към момента са високи. Разходите за електрическа енергия, които скочиха с 65% през февруари тази година, остават сложни за фамилиите с ниски приходи, макар понижението им с 14,2% през юли.

Ключовият показател на инфлация беше 12% през юни и се чака да доближи едноцифрено число през юли, откакто доближи връх от 70% през септември и след пребазиране през февруари.

Но разноските за храна, облекло, опазване на здравето и жилище остават високи. Инфлацията при храните доближи рекордно високо равнище от 95% през септември и макар че след това спадна, статистиката през юни демонстрира, че не престават да порастват. Подобна е обстановката и при цените на облеклата, медицинските услуги, жилищата.

Нарастващите разноски оказват въздействие върху бедността, която съвсем се удвои от предходната година насам. Според Световната банка тази година бедността може да се повиши до 27,4% тази година.

В новата си самодейност за подкрепяне на бедните държавното управление съобщи, че ще вкара стратегия за директни парични прехвърляния на към 2,3 милиона фамилии по-късно този месец и даде обещание да харчи $680 милиона годишно за тяхното богатство.

Но критиците споделят, че месечните дарения, които са по $8 дневно са извънредно незадоволителни.  

На този декор Шри Ланка би трябвало да преработи огромна част от външния си дълг от $36 милиарда, който включва $12,5 милиарда интернационалните държавни облигации и $11,3 милиарда двустранен заем, изискуем най-вече на Китай, Япония и Индия.

А до тогава стопанската система на Шри Ланка, насочена към износа, се чака да се свие с още 2% за годината, откакто към този момент се сви със 7,8% през 2022 година. Износът спадна с 11%, основно заради спад от 16,5% в продажбите на облекла за Европейски Съюз и Съединени американски щати.

Към момента в действителност наподобява, че неувереното икономическо възобновяване на Шри Ланка не води наникъде.
 Руска самолетна компания купува националния авиопревозвач на Шри Ланка?
Руска самолетна компания купува националния авиопревозвач на Шри Ланка?

Към момента не се правят директни полети сред двете страни
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР