Година след изключването на Русия от Съвета на Европа (СЕ)

...
Година след изключването на Русия от Съвета на Европа (СЕ)
Коментари Харесай

Лидерите от цяла Европа се обединяват срещу Русия

Година след изключването на Русия от Съвета на Европа (СЕ) водачите на 46-те страни, членуващи в панконтиненталния орган за отбрана на правата, се събират през днешния ден в Исландия, с цел да покажат единно лице против Москва.

Това разяснява Агенция Франс Прес.

На срещата на върха в Рейкявик, която е едвам четвъртата в седемдесетгодишната история на съдебна експертиза, ще доминира разискването на методите за търсене на правна отговорност от Русия за гибелта и разрушенията, които е предизвикала в Украйна.

До късно в понеделник нямаше публична информация дали украинският президент Володимир Зеленски ще взе участие в срещата на върха. Но той е на обиколка в огромните европейски столици, като всяка спирка се афишира обществено едвам директно преди идването му.

По този път Берлин, Париж и Лондон дадоха обещание да усилят доставките на оръжие за Киев, задълбочавайки военното съглашение сред Запада и Украйна.

Очаква се през идващите седмици Украйна да предприеме атака против съветските сили в източната част на територията си.

Зеленски написа в Туитър, че " се завръща вкъщи с нови отбранителни пакети ".

Съветът на Европа се концентрира върху задачата си да предизвиква правата на индивида, демокрацията и върховенството на закона в своите страни членки, измежду които са всички 27 страни от Европейския съюз плюс Англия, Турция, страните от Западните Балкани, Грузия и Армения.

Русия беше изключена от съдебна експертиза през март 2022 година поради нашествието си в Украйна, тъкмо преди проекта ѝ да се отдръпна от основания в Страсбург орган.

Ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която взе участие в срещата на върха, съобщи в понеделник, че Европейски Съюз " ще продължи да поддържа Украйна толкоз дълго, колкото е належащо ".

Тя съобщи, че " в Рейкявик ще обсъдим по какъв начин да потърсим отговорност от Русия " и " ще поддържа основаването на специфичен арбитражен съд, който да съди Русия за осъществената от нея експанзия ".

По-специално, сподели тя, срещата на върха ще се стреми да сътвори указател на вредите в Хага, където би могъл да се сътвори специфичен съд като " първа и добра стъпка към отплата на Русия ".

Комисията и страните от Европейски Съюз поддържат основаването на специфичен арбитражен съд, евентуално в Хага, Нидерландия, където към този момент заседава Международният углавен съд, който да съди съветските водачи и командири.

Тази вероятност обаче се отсрочва за по-късно, което наподобява ще бъде дълга война, в която Русия се окопава и може би приготвя лична пролетна офанзива против украинските позиции.

Двудневната среща на върха на Съвета на Европа ще бъде опция за съвсем цялото европейско семейство да показа Русия като изолирана на личния си континент.

Сред държавните и държавните ръководители, които ще участват, са Еманюел Макрон от Франция, Риши Сунак от Англия и Олаф Шолц от Германия.

Но при цялото планувано единение в това семейство на съдебна експертиза има пукнатини.

Великобритания да вземем за пример е антагонистично настроена към Европейската спогодба за правата на индивида на съдебна експертиза, която е спънка за проектите ѝ да спре незаконното идване на лица, търсещи леговище, като ги депортира в Руанда или упорства европейските страни, които са служили като директни пунктове, да ги одобряват назад.

Конвенцията е подкрепена от Европейския съд по правата на индивида, който е издал решения, които към този момент са попречили напъните на Англия в тази посока.

" Ясно е, че сегашната ни интернационална система не работи, а нашите общности и най-уязвимите хора по света заплащат цената за това ", съобщи Сунак късно в понеделник.

Британският водач беше късно прибавен към листата на участниците в срещата на върха, откакто в началото от офиса му оповестиха на публицистите, че той няма да участва.

Управляващите английски тори, които изведоха страната си от Европейския съюз след референдума за Брекзит, са решени да се борят с това, което дефинират като " бича на противозаконната миграция ".

Срещата на водачите е и основен миг за ръководителите на европейските тежкотоварни страни Германия, Франция, Италия и Англия, които ще се срещнат преди срещата на върха на Г-7, започваща в петък в Япония.

Съединените американски щати, главният боен покровител на Украйна, имат статут на наблюдаващ в Съвета на Европа и ще бъдат показани в Рейкявик от посланика си в Организация на обединените нации Линда Томас-Грийнфийлд.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР