Година преди аферата Ротшилд, през 1814 година в Лондон се

...
Година преди аферата Ротшилд, през 1814 година в Лондон се
Коментари Харесай

Загадъчната афера от 1814 година

 Томас-Кокрейн

Година преди аферата Ротшилд, през 1814 година в Лондон се появил човек, облечен в униформа на английски офицер и съобщил, че Наполеон бил хванат и погубен от съветски казаци.

След това още три френски офицери почнали да раздават на всички листовки, в които се потвърждавала гибелта на Наполеон и прославяли Бурбоните. Тази вест стремглаво се популяризирала из целия град.

Особено бурно на новината реагирала Лондонската фондова борса – цената на английските държавни бумаги внезапно полетяла надолу. И някой съумял да продаде акции за повече от милион английски лири.

Вечерта въпреки всичко се изяснило, че Наполеон е жив и пазарът се върнал на предходните си равнища. Започнало следствие. За всичко бил упрекнат капитанът и политик Томас Кокрейн, 10-ти граф на Дандоналд. Заедно с неговите помощници той бил наказан на година затвор, санкция от 1000 лири и час стоене на позорния дирек.

Разжалвали го, уволнили го от флота, изключили го от Народното събрание, лишили го от рицарство и от всичките му ордени. Неговият герб бил снет и спуснат по стълбите на Уестминстърското абатство.

Кокрейн повтарял от самото начало, че не е отговорен за нищо и че са го оклеветели политически съперници. Обществеността го подкрепяла и с цел да не бъдат позволени безредици, след месец Кокрейн бил опрощение и възобновен в листата на военно-морския флот с покачване в чин до контра-адмирал.

И до в този момент не е известно кой тъкмо спретнал тази спекулация.

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР