"Година на исторически прелом" нарича отминаващата 2020-а коментатор на агенция

...
"Година на исторически прелом" нарича отминаващата 2020-а коментатор на агенция
Коментари Харесай

Как руските медии видяха международната политика през 2020 г.?

"Година на исторически поврат " назовава отминаващата 2020-а коментатор на организация РОСБАЛТ. Според него Русия "доброволно се е сгромолясала в епохата " отпреди император Петър Първи, приемайки "ролята на районна мощ с властнически режим ".

Хората в Русия като цяло още не са осмислили какво се е случило с тях, написа журналистът. Антикоронавирусните ограничения съществено се отразиха на съветската стопанска система. Властите бяха принудени изкуствено да замразят цените на главните храни, само че в това време се убедиха, че могат да вършат с популацията, каквото си изискат - хората не се бунтуват същински, а огнищата на политически митинг в страната не се разрастват, установи той.

В други раздели от публикацията се проучва "външнополитическият неуспех " на Москва и "загубата на водачеството " й в света. Русия към този момент не е международна мощ, въпреки че вътре в страната претенциите в този дух единствено се ускориха през 2020 година, акцентира създателят.

Русия дълго време общо взето пренебрегваше екологичния дневен ред, само че скоро ще се наложи да му обърне внимание, най-малко с цел да отбрани основните си експортни браншове, написа "Комерсант ".

Пандемията не забави, а може би и форсира появяването на нов въглероден налог върху вноса в Европейски Съюз. Нищо чудно той да коства на съветските петролногазови, въглищни и металургични компании милиарди евро годишно. И да ги накара да започват нов стадий в модернизацията на производството, предвижда вестникът.

Масовите митинги в Армения против премиера Никол Пашинян за следващ път потвърждават една обикновена аксиома за страните от постсъветското пространство - те не се учат на нищо, декларира създател на "Взгляд ".

Редица страни от този район не съумяха да образуват постоянна държавност, твърди той. Някои съгласно него "са деградирали от квазигражданско общество до равнището на ханства ", други - балтийските страни, с влизането си в Европейски Съюз са приели "външно ръководство ", а трети - Армения, Грузия, Украйна, Киргизстан и Молдова, запазили отпърво своите изборни институции и самостоятелност, са вървели "от рецесия към рецесия ". Клановете, корупцията, неефективността на елитите, пасивността на гражданското общество разяждат тези страни, се споделя в материала.

Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба назова договарянията с Техеран за следствието на злополуката с украинския пътнически аероплан в Иран през януари основното проваляне за интернационалната политика на Киев през изтеклата година, написа "Труд ".

Друг неуспех за Украйна съгласно министъра са връзките й с Унгария. Кулеба е уверен, че Киев не е постигнал задачите си тук поради Русия. "По принцип ръката на Москва участва във всичко, което става в Украйна ", декларира той, представен в "Труд ".

Кулеба даде обещание тези дни да трансформира Крим в "адска, а не свещена тематика " за Русия посредством усилване на интернационалния напън върху Москва, написа "Росийская газета ". Говорителката на съветската дипломация Мария Захарова назова думите му "изявление от пъкъла ". Според източник на РИА Новости в нейното ведомство те "отдалечават опцията да се намерят градивни решения за каквито и да било проблеми ", прибавя московският официоз.

Ако Киев употребява турски дронове против сепаратистки Донбас, Москва може да разгласи за зона без полети половин Украйна и "да смъква всичко, което ще се движи там - даже бойни самолети ", декларира пред "Комсомолская истина " Богдан Безпалко от Обществения съвет по етническите въпроси към съветския президент Владимир Путин.

Президентът на Украйна Володимир "Зеленски забрани кораби под флага на Руската федерация да плават по украински реки " и Владимир "Путин се отхвърли да поздравява Зеленски по случай Новата година ", четем в заглавия от "Московский комсомолец ".

В публикация от "Свободная преса " стратегическите цели на Русия в Африка се разказват като най-вече стопански, в сравнение с военни. Срещу съветски оръжия и инструктори Централноафриканската република да вземем за пример даде на съветския бизнес достъп до потребните си изкопаеми. Ограмните ресурси от диаманти, злато и уран в тази страна притеглят провластовия хайлайф на Русия - олигарси, доближени до президента. "Никаква геополитика, нещата са единствено персонални ", разяснява изданието.

Ливан навлиза в новата година без държавно управление и милионите ливанци са близки до суматоха. Според ливански специалисти в навечерието на 2021 година половината хора в страната ще се трансфорат в сиромаси или ще заживеят под чертата на беднотия, написа "Независимая газета ".

"Великобритания и Европейски Съюз ще станат отзивчиви съседи ", предсказва вестникът в различен материал във връзка ратификацията на на съглашението сред Обединеното кралство и Европейския съюз, което ще контролира връзките им след Брекзита.

Агенция РЕГНУМ преглежда напускането на кралството като "един тип присъда за Европейски Съюз ". Берлин и Париж неизбежно ще усетят военнополитически последствия от Брекзита в Близкия изток, Закавказието, в Африка, по китайското направление... В близко време да вземем за пример Европейски Съюз няма вероятности за възобновяване на връзките си с Турция, до момента в който Лондон към този момент тясно работи с Анкара, се споделя в обявата.

"Известия " съпровожда с къси мнения подборка цитати от изказвания на международни водачи във връзка основни моменти от живота на планетата през 2020 година Държавните глави приказваха за митингите в Беларус, войната в Нагорни Карабах, изборите за президент на Съединени американски щати, развиването на връзките сред Русия и Щатите, коронавирусната рецесия и за доста други неща, напомня всекидневникът.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР