Година и три месеца миньорите от мангановата мина Оброчище не

...
Година и три месеца миньорите от мангановата мина Оброчище не
Коментари Харесай

Година и 3 месеца миньорите от Оброчище са без заплати

Година и три месеца миньорите от мангановата мина " Оброчище " не са получавали заплати. Рудникът е предан на концесия на сдружението " Евроманган ", заяви БНР.

След една седмица без ток, през днешния ден електрозахранването в мината е възобновено, само че рудникът е почнал да се наводнява.

Почти 80 са служащите, които не са получавали заплати от месец септември предходната година. Част от тях са подали молби за овакантяване, само че и това се оказва проблем, сподели инж. Величко Станчев, който е назначен като защита на труда.

Станчев съобщи, че няма връзка с управителния състав на компанията. " Аз и да отида до там, няма кой да намеря да ми попълни документите, при кой да си пусна молбата, да получа заповед за освобождение. Доколкото знам от сътрудниците, които отводняват сега, рудникът е със спрян ток. Предполагам, че водата стартира да цялостни галериите ", сподели инж. Станчев.

Административният управител Тереза Данкова отхвърли да изясни за какво е спрян токът в мината и не са изплатени заплатите на служащите. Тя акцентира, че мината е частна благосъстоятелност - на " Евроманган ".

Проблемите в единствената манганова мина в България не престават повече 2 години.

Реално добивът е спрян през 2017-а година. От началото на 2019 година е заведено и дело за оповестяването на мината в неплатежоспособност. Почти 10 са чиновниците, които към момента вървят на работа там.

Припомняме, че мангановата мина " Оброчище " е една от четирите в света и най-голямата в Европа. Финансовото й положение от години е несигурно, а Министерството на енергетиката към този момент два пъти краткотрайно приключва пълномощията на концесионера " Евроманган ". Също по този начин, още през февруари служащите на " Евроманган " АД обявиха, че от юли 2018 година не са им изплатени заплатите. Дължимите суми за електрическата енергия на рудника се заплащат със забавяне.

На 11 септември Окръжният съд в Добрич реши делото за оповестяване в неплатежоспособност на мангановата мина Оброчище да продължи в края на октомври. На съвещанието за финален път задължи концесионера на мината край село Църква " Евроманган " АД да показа нужната документи по делото за разкриване на произвеждане по неплатежоспособност. Искането е импортирано поради неизплатени заплати на служащите, както и поради отговорности за доставка на електрическа енергия.

Двата желае се преглеждат в едно произвеждане, откакто Окръжният съд реши, че са налице законовите предпоставки за служебното им сливане. /БНР
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР