Година и половина след като беше нагнетен газ на много

...
Година и половина след като беше нагнетен газ на много
Коментари Харесай

„Булгаргаз“ и търговците получават 278 млн. лв. компенсации за скъпия газ в „Чирен“

Година и половина откакто беше нагнетен газ на доста високи цени в подземното вместилище " Чирен ", най-сетне „ Булгаргаз “ и търговците, които го съхраняват, ще получат обезщетения. Това стана ясно по време навън съвещание на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР), на което се обсъждаше цената на синьото гориво за идващия месец.
Компенсации за скъпия газ
Още при започване на войната на Русия против Украйна при започване на 2022 година Европейската комисия одобри законодателство, с което се вкара обвързване всички европейски газохранилища да са цялостни на 80%, с цел да се подсигурява сигурността на доставките за идната зима.

Количествата обаче бяха нагнетявани през лятото и началото на есента на 2023 година, когато цената беше рекордно висока. И по-късно, когато се намали, в това число и поради топлото време, скъпият газ остана, вдигайки общата цена на микса за крайните консуматори. В месеците бяха извличани дребни количества от " Чирен ", с цел да не се оскъпява доста суровината за потребителите.

Компенсирането на публичния снабдител и газовия бизнес се готви от работна група към този момент година, която стартира още при служебното държавно управление на президента Румен Радев, с енергиен министър Росен Христов.

На откритото съвещание в сряда стана ясно, че помощта ще е в размер на 278 млн. лева, без да се прецизира по какъв начин парите ще бъдат разпределени сред „ Булгаргаз “ и търговците, само че сигурно по-голямата част от нея ще е за публичния снабдител. Средствата ще дойдат от държавния бюджет, откъдето ще се трансферират към „ Фонд сигурност на електроенергийната система “, откъдето ще бъдат изплатени, научи Economic.bg от свои източници.

Сумата е утвърдена от Министерството на финансите и държавното управление към този момент е изпратило за нея нотификация в Европейската комисия, само че утвърждение към момента се чака, стана ясно то думите на шефа на дирекция „ Търговия с природен газ “ в „ Булгаргаз “ Веселин Синабов.

След позитивната глоба от Министерство на финансите този механизъм е изпратен в Брюксел. Няма съображение да не бъде осъществена нотификация поради това, че значително е виновен за нагнетяването на природен газ на висока стойност – освен в България, само че и в европейските газохранилища “, разяснява ръководителят на регулатора Иван Иванов.
Цената се намалява още
Цената на природния газ за месец март ще бъде по-ниска от в началото декларираната от „ Булгаргаз “ в средата на месеца. Ако преди седмици тя трябваше да се намали с 12% по отношение на тази за февруари, то в този момент прогнозата е за още по-голям спад – към 18%.

Така цената, по която публичният снабдител ще продава газа на крайните доставчици и на лица, на които е издадена лицензия за произвеждане и транспорт на топлинна сила, ще доближи 58 лева./MWh (без данък и ДДС). За февруари тя е 71.08 лева./MWh (без данък и ДДС).

За идващия месец в количествата газ са включени и количества за рандеман от газохранилището „ Чирен “, като се взима поради и обезщетителния механизъм, макар че към момента не е утвърден.

Дружеството ще даде информация за окончателната цена на газа на 1 март, след което КЕВР взима крайното решение.

Има съществено изменение на показателя TTF. Месечният TTF, с който работи „ Булгаргаз “ в заявката, е 28.28 евро на MWh към 12-ти. Днес сутринта дневният TTF беше 24.70 евро на MWh. “

Предполагам, че в оставащите два дни няма да настъпи някакво изключително събитие, счита Иван Иванов.
Терминалът в Александруполис се забавя
Терминалът за полутечен газ в Александруполис, в който България има 20% присъединяване, ще влезе в комерсиална употреба на 1 май, стана ясно още на съвещанието.

На 1 март „ Булгаргаз “ ще даде поръчки за количествата, които ще се употребяват в терминала, само че датата за въвеждане в комерсиална употреба се чака да бъде 30 април, след като действително ще могат да се извършват поръчки.

„ Булгаргаз “ има запазен потенциал и ще получава количества, които ще стартира да употребява през май и това би била опция за бъдещо понижаване на цената на газа в страната.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР