„Година и половина преди заветната 2019 г. мечтата ни за

...
„Година и половина преди заветната 2019 г. мечтата ни за
Коментари Харесай

Депутатът доц. Георги Йорданов: Мечтата ни за Пловдив – културна столица на Европа може да не се сбъдне

„ Година и половина преди заветната 2019 година фантазията ни за Пловдив като европейска столица на културата не е ясно дали ще се сбъдне ", разяснява националният представител от „ Българска социалистическа партия за България " доцент доктор Георги Йорданов на конференция през днешния ден в града на тепетата. Той напомни хронологията към самодейността от основаването на едноименната общинска фондация, спечелването на купата, министерското разпореждане от 1 април 2015 година, определящо държавна дотация в размер на 20 млн. лева, неговото несъблюдение и последвалото изменение преди две седмици.

„ Истината е, че по сметките на Община Пловдив не са постъпили никакви средства ", заключи националният представител.

От думите му стана ясно, че отговорът на културния министър е официално преразказване на финансовата стратегия от апликационната книга на Фондацията. Доц. Йорданов мощно се съмнява в осъществяването на всички заложени планове за културна инфраструктура.

По думите му липсва както финансов, по този начин и кадрови запас, който да подсигурява реализацията на програмата.

„ Кога ще се случат Тютюневият град, бул. Иван Вазов, планът „ Адата? ", попита с безспокойство той.

На тези и други въпроси ще чакат отговор общинските съветници от Българска социалистическа партия на изключителната сесия, която ще се организира към 19 юли по тяхна самодейност.

Димитрина Вакрилова, член на комисията по просвета в локалния парламент, напомни претекстовете на социалистите за преднамерено съвещание. На първо място кметът би трябвало да даде доклад като ръководител на УС на Фондация „ Пловдив 2019 ".

„ Прави усещане, че от известно време той не участва на съвещанията ", уточни Вакрилова.

Тя акцентира, че общинските съветници чакат от него да рапортува и какво е приключил в качеството си на кмет по отношение на рекомендациите от отчета на комисията по мониторинг.

„ Тук има и едно доста значимо перо - взаимоотношение с републиканския бюджет ", подчертава социалистката.

Тя цитира и част от тези рекомендации - по-семпли и ясни послания, по-силно включване на локални културни оператори, разработване на времеви и предпочитан график за инфраструктурни планове в това число кино „ Космос " и остров Адата. Вакрилова особено акцентира на точка, в която се предлага държавното управление да си съблюдава финансовия ангажимент.

Според социалистите на тази сесия би трябвало да се чуят съответните опасности и закани пред действителното осъществяване на плануваните действия до 2019 година

„ Ако се провали самодейността „ Пловдив - европейска столица на културата ", несъмнено отговорни ще бъдат по презумция Орешарски, Сергей Станишев или някой различен. Затова дано се организира искрено полемиката, с цел да осъществяваме тази идея на пловдивчани ", прикани общинският консултант Димитрина Вакрилова.

Според нея постановлението на Министерски съвет от преди десетина дни за отпущането на 7 милиона е положителен сигнал, само че тези пари към момента не са пристигнали. „ Общинският съвет се пробва да пренасочва средства за действия на Фондацията. Последно бяха 3 милиона лв. ", сподели в умозаключение Вакрилова.

Доцент Йорданов обърна внимание и на различен проблем, а точно признатите промени в Закона за придвижване по пътищата.

С забавен проблем ще се сблъскат публични организации и бизнес след обнародването на измененията. Става дума за текста в член 171, т.2а, който планува прекъсване на автомобил за интервал от 6 месеца до 1 година, в случай че лидерът бъде заловен да кара с алкохол над 0.5 промила.

„ Разбира се, че у нас практиката да се сяда зад кормилото след използването на алкохол към този момент е на рисково равнище, само че по какъв начин притежател на компания за коли чартърен да подсигурява, че този, на който е дал автомобил, ще съблюдава тази възбрана ", посочи доцент Йорданов.

" Същото се отнася за служебните коли на институции, стана ясно от думите му. Може да се окаже, че прекъсването на автомобила от придвижване за половин или една година по виновност на лидера, ще коства бизнеса или активността на обществена организация, да вземем за пример болница да остане без кола за спешна помощ. Вносителите на изменението не могли да дадат отговор в пленарна зала ", заяви пловдивският народен представител.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР