Година и половина не може да се установи причината за

...
Година и половина не може да се установи причината за
Коментари Харесай

Крият ли причината за смъртта на военен от Атия?

Година и половина не може да се откри повода за гибелта на основен старшина Маври Стоянов, служител във военно формирования 22480 към Военноморската база в Атия, а досието с делото му се трансферира сред ТЕЛК, НЕЛК, Военна прокуратура и правосъдни специалисти, оплакаха се пред " Флагман " околните на умрелия бургазлия.

През септември 2020 година Маври Стоянов издъхна при извънредно мистериозни условия по време на физическите изпити в базата.

Първата версия бе удавяне, която след това бе изменена на инфаркт, с изказванието, че Маври е имал кардиологични проблеми – вродени пороци и прекаран преди време тежък инфаркт.

Семейството му се озадачава от заключението, тъй като на никому не било известно той да е имал болно сърце. Впоследствие схващат, че съгласно Кодекса на труда, умрелите от инфаркт и инсулт, не се квалифицират като трудова акцидент.

Именно тогава светнала и сигналната лампа, че има нещо неправилно със гибелта на Маври, тъй като при трудов случай ще има следствие и съд за отговорните лица, които не са обезпечили безвредна среда за работа на 38-годишния мъж.

Майката на детето му Камелия Георгиева и 13-годишната му щерка Симона стартират тежка борба, с цел да схванат истината, само че са обезверени от административните хватки, които се ползват, с цел да се потули случая.

Последният бюрократичен способ, който е употребен несъмнено минава всевъзможни човешки граници. В ултимативно писмо, подписано от ръководителя на III състав на ТЕЛК Бургас доктор Маргарита Кираджиева се упорства в 30-дневен период Маври да даде настоящи кръвна картина, ехография, аудиограма, рентгенография или общо 26 проучвания, с цел да се установи… дали е умрял от трудова акцидент или инфаркт.

В писмото въпреки всичко се прецизира, че може да не се явяви персонално, само че би трябвало да упълномощи по надлежния ред човек, който да показа документите му в Териториална експертна лекарска комисия (ТЕЛК) Бургас.

Тези дейности може и да са в резултат на недовиждане, само че е доста евентуално и да са отговор на опитите на фамилията му да разнищи случая.

Те не одобряват решението на I състав на ТЕЛК Бургас, че Маври е имал сърдечни проблеми и апелират в Националната експертна лекарска комисия (НЕЛК).

Оттам преценят, че заключението на ТЕЛК е „ незадълбочено, неудовлетворяващо, без задоволителна информация и неосновано се направило умозаключение, че не ставало въпрос за трудова акцидент “ и връщат случая за разглеждане на различен състав на ТЕЛК.

По този метод досието „ Маври Стоянов “ попада в ръцете на доктор Кираджиева. Тя изпраща предложено писмо на адрес, на който Маври в никакъв случай не е живял – остаряла квартира на приятелката му в ж.к. “Меден рудник “. Камелия от трето лице схваща в последния вероятен миг и е мощно озадачена.

Обяснява си дейностите единствено с едно – официално ТЕЛК прави стъпки, с цел да извърши инспекция, само че слага неизпълними условия, за които се прави всичко допустимо околните да не схванат. Така след приключването на 30-дневния период, преписката се завършва и делото архивира.

Маври Стоянов е служил 19 години и 10 месеца в българската войска. Сочен е за извънреден експерт, който е взел участие в няколко интернационалните интервенции. Награждаван е от министъра на защитата.

По случая е сезирана и Военна прокуратура, която обаче чака лекарското умозаключение, с цел да продължи следствие.

Има подозрения за съществени пропуски в организацията на физическите изпити на 3 септември 2020 година. На мястото нито е имало доктор, който да окаже своевременна помощ, нито участниците в маратона са минали наложителните медицински прегледи.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР