Година и половина най-задлъжнялата държавна болница очаква 35 млн. лв.

...
Година и половина най-задлъжнялата държавна болница очаква 35 млн. лв.
Коментари Харесай

Без подаръци за кредиторите на "Александровска"

Година и половина най-задлъжнялата държавна болница чака 35 млн. лева заем от страната, с цел да се разплати с кредиторите си.
Отпускането му зацикли, когато шест от кредиторите отхвърлиха да опростят близо 2 млн. лева наказателни лихви.
Новите условия плануват заемът да се отпусне, в случай че единствено половината от кредиторите се съгласят да опростят лихвите. Въпреки трагичното финансово положение на множеството държавни лечебни заведения, които са доведени до ръба на банкрута, никой не търси отговорност на шефовете за неприятното им ръководство. Нито за неизгодните публични поръчки. Най-много да се стигне до уволняване, и то не поради работата, а по политически аргументи.

В същото време страната толерира своите лечебни заведения, купува им съвременна инсталация, включва ги в европрограми и ги извинява пред обществото, когато не съблюдават разпоредбите, тъй като били " гръбнакът на системата, който лекува най-тежките случаи ". Независимо дали работят на загуба години наред, за разлика от всички останали търговски сдружения, за лечебните заведения има специфичен текст, че не могат да банкрутират, а също така съвсем няма опция да им се запорират сметките. Държавата извива ръцете и на доставчиците на лечебните заведения, които ги кредитират с години и все не си получават средствата. Последният образец за това е която има насъбрани десетки милиони към снабдители, които не е плащала с години, а в този момент чака заем от страната, с цел да ги погаси.
Пред банкрут
Болницата е в тежко финансово положение от дълго време. Последната година, в която е работила на облага и не е имала просрочени отговорности, е 2012. Към края на деветмесечието на 2022 година загубата й е 4.9 млн. лева, а насъбраният минус - 75.2 млн. лева Просрочията са 39.8 млн. лева

Ясно е, че без помощ. Затова от края на предходната година се приказва, че единственият метод " Александровска " да бъде избавена, е заем. Той е в размер 35 млн. лева и беше провиснал през юли от Министерството на здравеопазването (по времето на кабинета на Кирил Петков), само че с изискване всички кредитори да се съгласят да не желаят лихвите по вземанията си. Самите средства са обезпечени от.
Реклама
От общо 75 доставчика на болничното заведение, които имат да получават просрочени заплащания за доставки през последните най-малко пет години на обща стойност 23 млн. лева, 69 се съгласиха да опростят лихви за 1.683 млн. лева Останаха обаче шест кредитора, които твърдо отхвърлят. Те имат за приемане от болничното заведение общо 12.1 млн. лева и 1.976 млн. лева лихви.

Вместо да проверява аргументите за положението на болничното заведение, да ревизира преференциални или не са били сключваните контракти, здравният министър доктор Асен Меджидиев просто При рокада се заприказва, че в основата на това е разпределението на към момента неотпуснатия заем за 35 млн. лева В последна сметка Меджидиев предложи преди седмица, а държавното управление одобри на съвещанието си на 23 ноември изменение в контракта за заема, съгласно което клиниката ще получи заема, в случай че 50% от кредиторите й се съгласят да опростят насъбраните лихви по просрочията. Така шестте компании към този момент няма да бъдат спирачка пред останалите, които биха желали да си получат най-малко главницата. Несъгласните да опростят лихвите обаче по контракт могат да получат или главницата, или нищо, и в случай че не престават да не желаят да опростят наказателните лихви, ще би трябвало да съдят болничното заведение за неплатените си доставки.
Заемът Кредитът в размер на 35 млн. лева е десетгодишен с закрепена рента от 5.1% за целия интервал. Първите две години са гратисни за заплащания по главницата, ще се дължат единствено лихви към 148 хиляди лева месечно, по-късно погасителната вноска е към 500 хиляди лева.и спада до 360 хиляди лева в края на интервала. В изявление пред " 24 часа " новият шеф проф. Атанас Йонков разяснява, че заемът е непълен да покрие всички просрочия на болничното заведение и е с неизгодни условия. Нито една кредитна институция обаче досега не е пожелавала да кредитира болничното заведение. Защо компаниите си желаят всички пари
Предишният шеф на " Александровска " доктор Атанас Атанасов беше открил, че предшествениците му са сключвали спомагателни анекси за разсрочване на към този момент просрочени отговорности, в които попадат наказателни лихви от вида 25 - 30% годишно, само че без да ги назове. С едно-единствено изключение, шестте компании, отказали да опрощават лихвите на болничното заведение, имат относително естествени лихви, за които упорстват.
Реклама
Изключението е " Молекюлар солюшънс България ", която е доставяла консумативи за циклотрона на " Александровска ". Тя има взимане за 36 217 лева и наказателни лихви за 544 хиляди, или 15 пъти повече от главницата.

" Имахме съглашение, по което до прочут интервал от време " Александровска " се разплащаше и главницата на дълга им понижа. В тези лихви, които отказахме да опростим, е включена и част от неизплатената главница. Въпросът ми към тогавашния финансов шеф на болничното заведение, който идваше от ББР, беше дали като банкер, който е кредитирал някого в избран интервал, би се съгласил да си получи единствено главницата, само че не и лихвите. Това е логиката, по която отказахме да им ги опростим ", разяснява Христо Михайлов, шеф на " Молекюлар солюшънс България ".

Вторият заемодател с най-висока рента е общинското сдружение " Топлофикация - София ". " Александровска " й дължи 1.303 млн. лева и 200 хиляди лева рента за отопление и топла вода. " Лихви могат да се опростят единствено с решение на общинския съвет, а подобен план не е импортиран. Въпросът е до каква степен такова деяние е правилно към останалите клиенти на " Топлофикация ", тъй като всички си плащаме отговорностите с лихвите и като се опрости на един, се неравнопоставят останалите, всеки клиент може да каже, че желае и на него да опростят лихвите, тъй като е останал без работа да вземем за пример. Трябва да се има поради, че от страна на страната на " Топлофикация " никой не е опростил никакви лихви. Целта на контракта с " Александровска " е да се търси съглашение с компаниите с непазарни лихви, само че в тази ситуация приказваме за пазарна рента ", разяснява проблема Дончо Барбалов, заместник-кмет на София.

Компанията за доставка на инсталация, медицински консумативи и медикаменти " Соломед " има да получава 4.451 млн. лева и 648 хиляди лева лихви, като най-старата неплатена доставка е от 2017 година " Ние употребяваме заеми, с цел да финансираме доставките за лечебните заведения, и ги обслужваме най-редовно, без значение че от другата страна не си получаваме парите с години. Чинно си плащаме Данък добавена стойност и налозите за тези доставки. Ние сме завели и каузи за най-старите отговорности от преди повече от пет години ", изяснява Георги Панов, шеф на " Соломед ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР