Година, един месец и 11 дни - толкова време измина

...
Година, един месец и 11 дни - толкова време измина
Коментари Харесай

Лидерът на германските социалдемократи напуска една партия в развалини

Година, един месец и 11 дни - толкоз време измина от избирането на водача на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) до изненадващото оповестяване на оставка й през вчерашния ден. Нейното излизане от управлението на левоцентристката партия поражда в този момент въпроси за бъдещето на така и така нестабилното немско съдружно държавно управление, както и на личната й партия, която тя се надяваше да възвърне след исторически слабото показване на изборите.

Краткото й престояване на лидерския пост още през цялото време бе много нестабилно. Първите й дейности бяха да накара партията да влезе в мощно нежелана коалиция с Християндемократическата партия (ХДС) на канцлера Ангела Меркел и консервативната й баварска сестринска партия Християнсоциален съюз (ХСС).

Само месец преди избирането й за водач на партията Налес и вицеканцлерът Олаф Шолц, който е и финансов министър, съумяха да преодолеят ожесточената съпротива в личната си партия, с цел да включат за прощален път ГСДП в недолюбваната огромна коалиция с консервативния блок.

Въпреки стопяващата се поддръжка в личната й партия Налес стартира да възвръща ГСДП след слабото показване на парламентарните избори. Усилията й да влее нова сила в партията обаче не реализираха съвсем нищо и доверието към ГСДП в социологическите изследвания продължи да спада.

Историческият спад до 15.8 % на евроизборите

през май единствено утежни нейното и на партията й състояние. Критиките, отправени към Налес в дните след неприятното показване на евроизборите, евентуално са я подтикнали дефинитивно да завърши политическата си кариера и да освободи мястото си в Народното събрание 30 години след влизането си в ГСДП, още като 18-годишна ученичка.

Дъщеря на зидар от региона на Айфел в Западна Германия, преди време тя основа своя лична локална конструкция на ГСДП. Като студентка по немска литература тя посвети дипломната си работа на " ролята на злополуките в любовните романи ".

Като водач на младежката организация на партията Налес сподели, че може да се оправя сама с властовата политика, и по-късно изигра роля в оставката на партийния ръководител Франц Мюнтеферинг през 2005 година, до момента в който се бореше със стереотипния имидж на язвителна, гръмогласна хала в партията.

След като ГСДП се срина до 20.5 % на федералните избори през 2017 година, тя смени поста си на министър на труда с този на партиен водач и бе възприемана като една от дребното надеждни персона в ГСДП, способни да изправят на крайници една от двете обичайно най-големи партии в немската политика. След това едва показване тя като мнозина други очакваше, че партията ще напусне обединението и ще излезе в съпротива, и на смешка обещаваше

да " разбие на пух и прахуляк " десноцентристката партия на Меркел.

Но откакто договарянията за сформиране на коалиция сред ХДС и другите партии се провалиха, партията на Налес бе принудена да премисли позицията си на опозиционна партия и да реши да се включи още веднъж в огромната коалиция с ХДС/ХСС - ход, който още повече навреди на репутацията на ГСДП измежду гласоподавателите.

Подобно на доста други немски политици персоналният й живот е закрит за медиите. На страницата си в интернет Налес се разказва като " социалдемократ, католичка, майка ". Тя има осемгодишна щерка Ела, която посещава учебно заведение в западната провинция Райнланд-Пфалц.

Налес един път беше споделила, че в случай че би трябвало да се опише с две думи, те ще са " бачкатор със сърце ". Сега дните й на усилена работа за ГСДП ненадейно завършват, а тя оставя след себе си много работа, която би трябвало да се свърши. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР