Годежът на любимия ерген в британското кралско семейство принц Хари

...
Годежът на любимия ерген в британското кралско семейство принц Хари
Коментари Харесай

Защо децата на Меган Маркъл и принц Хари няма да бъдат принцове и принцеси

Годежът на обичания ерген в английското кралско семейство принц Хари за американската актриса Меган Маркъл счупи доста табута за монархията и породи още повече въпроси за протокола. За пръв път от десетилетия американка ще стане част от високопоставената фамилия. За задачата Маркъл, която е протестантка, ще би трябвало да бъде кръстена в Англиканската черква, чиято глава е бабата на младоженеца – кралица Елизабет.

Тя няма обаче да получи купата " принцеса ", тъй като няма кралска кръв. А в случай че двамата с Хари имат деца, те също няма да станат принцове и принцеси, с изключение на с експлицитното позволение на кралицата.

Причината – декрет от 1917 година, дело на прапрадядото на Хари, крал Джордж Пети. В него се споделя, че внуците на суверена по директна мъжка линия получават същите трофеи, каквито и децата на херцозите. Тоест, до момента в който кралица Елизабет е на трона, децата на Маркъл и Хари ще бъдат надлежно дребните лорд или лейди Маунтбатън-Уиндзор.

Изключение прави единствено най-големия жив наследник на най-големия наследник на принца на Уелс (в момента това е Чарлз). В случая – принц Джордж, първородния наследник на принц Уилям и херцогинята на Кеймбридж Катрин.

Според указа от 1917 година, принцеса Шарлът трябваше да бъде лейди Шарлът Маунтбатън-Уиндзор, само че през 2012 година, кралицата издаде нов декрет, съгласно който всички деца на най-големия наследник на принца на Уелс имат право на купите " кралско величество " " принц " и " принцеса ". Няма спънки кралица Елизабет да направи същото и за децата на новата монархическа двойка. Но те няма да получат купата с рождението си.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР