Гневната реакция на Сърбия и Унгария срещу въвеждането на новата

...
Гневната реакция на Сърбия и Унгария срещу въвеждането на новата
Коментари Харесай

Валерия Велева: Болни мозъци в София постяват България в международна изолация

Гневната реакция на Сърбия и Унгария против въвеждането на новата такса за пренос на съветски газ през България не вещае нищо положителни за страната ни, с изключение на тотална изолираност.
В петък, 13 октомври, българското държавно управление вкара " енергийна вноска " върху цената на съветския природен газ, превозен през българската газопреносната мрежа за Сърбия, Унгария, Северна Македония, Унгария и Австрия.

И провокира стихия от яд и възмушение измежду до през вчерашния ден другарските нам страни. Държавните ръководители бяха безусловно втрешени от решението на София, което в действителност значи индиректен налог, който ще се плаща  от крайния консуматор в тези страни.

БЕЗ ДА УВЕДОМИМ СЪСЕДИТЕ

Влязлата в действие разпоредба постанова такса от 20 лева за мегаватчас за пренос на съветски газ, доставен през територията на страната по газопровода " Балкански поток ", като предстоящите доходи за хазната са близо 2.4 милиарда лв. на година. Отделно ще има натрапен данък и на рафинерията „ Лукойл Нефтохим Бургас “, която работи с съветски природен газ и употребява годишно към 400 млн. куб. м., което прави 4 млн. мегаватчаса. Това значи, че рафинерията ще заплати към 80 млн. лева в допълнение
Мерките са включени вЗакона за надзор по използване на ограничаващите ограничения предвид на дейностите на Русия, дестабилизиращи ситуацията в Украйна, признат от българския парламент.

Правителството на акад. Николай Денков обаче вкара рестриктивната мярка без да е провело наложителните за такава обстановка диалози, с които да уведоми за желанието си страните, които са по пътя на газовия пренос през България. Кабинетът на " Промяната " направи тези промени натъмно - при подписани дълготрайни интернационалните контракти, без да уведоми останалите контрагенти, налагайки в действителност данък за пренос на газ, който ще се начисли на сметкита на елементарните австрийци, сърби, унгарци.

НАКАЗАТЕЛНА МЯРКА

Гениалната цел на бългаското държавно управление за въвеждането на тази такса, оповестена от финансовия министър Асен Василев пред „ Файненшъл таймс “, е не газът да стане по-скъп за потребителите в Унгария и Сърбия, а за „ Газпром “ да е по-неизгодно да доставя газ през България. Кой обаче е сигурен, че " Газпром " " ще се съгласи на това?
Ситуацията е още по-абсурдна - позовавйки се на собствен източник от ръководещите среди в София " Файненшъл таймс " твърди, че фрапантното увеличение на директната такса за " Газпром " цели " да бъдат принудени Сърбия и Унгария да погледнат в друга посока ", т.е., към други вносители на газ.

И тук към този момент " Промяната " крепко нагази в лука. Излиза, че София желае да " дисциплинира " други страни по собствен облик и сходство - Кирил и Асен желаят да накарат суверенни страни да погазят подписани към този момент интернационалните контракти. Това е толкоз скандално, че безусловно граничи с дейности на заболели мозъци!

ВРАЖДЕБЕН АКТ

Белград и Будапеща естесвено одобриха решението на София като неприятелски акт. Унгарският външен министър Петер Сиярто стигна още по-далеч - той упрекна София в интервенция във вътрешните каузи на Унгария, нещо за което България до момента не е била упреквана - София постоянно е поддържала дълготрайни другарски връзки с всички балкански и европейски страни

" Въведената от българските управляващи такса е " неприемлива " и е " още един опит да бъдат подкопани енергийната сигурност на Унгария и енергийното съдействие сред Унгария и Русия ", съобщи с задоволителна заостреност Сиярто, а това на изкусен език значи единствено едно - да чакаме реципрочна ответна реакция от Будапеща.


Желанието на София да накаже " Газпром ", намалявайки облагите му, в действителност рефлектира върху Сърбия и Унгария. Което е извънредно недопустимо предвид на досегашната външнополитическа линия на България за добросъседска политика с всички прилежащи страни.

Белград се ядоса и разгласи, че " спомагателната финансова тежест върху цената на газа ще повлияе върху социално-икономическата среда от позиция на общата енергийна неустановеност в Сърбия и района ".

Е, сърбите ще имат в допълнение съображение да ни ненавиждат - всяка сметка ще бъде съпроводена с цветуща ругатня по адрес на бугарите.

ДИПЛОМОЦИЯТА НА  ПЕТКОВ, ВАСИЛЕВ, ДЕНКОВ И САБРУТЕВ - ПЪЛНА КАТАСТРОФА

Българският министър председател Николай Денков в типичния си несъответстващ на всяка обстановка жанр съобщи, че България има право да постанова такса върху вноса и преноса на съветски газ. И получи съответния отговор - упрекнаха го в непознаване на европйските правила: " Европейският съюз не е налагал наказания върху доставките на природен газ от Русия, тъй че аргументът на българския министър-председател е изцяло погрешен.Това решение е в прорез с европейската взаимност и заплашва енергийната сигурност на страните членки на Европейски Съюз и страните кандидатки " - се казва в изказването, подписано от сръбския министър на финансите Синиша Мали и унгарския министър на външните работи и търговията Петер Сиярто.

На което Венко Сабрутев от Политическа партия отговори по метод, безусловно недопустим за дипломацията и за добросъседските връзки: „ България единствено взема решение какви такси да вкарва за транзитирането на газ през нейна територия. Тръбата е българска и страната сама взема решение какви ще са таксите. Унгария и Сърбия да си търсят опция “. Тази безпросветност не предстои на коментар!  Освен един политиците на " Промяната " са нездравословни за България.

В публично изказване на унгарското и сръбското държавно управление изрично е записано, че Белград и Будапеща ще координират позициите си и че няма да оставят " враждебното българско решение без съответния отговор ".

ОТГОВОРЪТ - ДА ЗАБРАВИМ ЗА ШЕНГЕН

Можем да чакаме, че отговорът ще бъде удар по най-слаботао място на България - Шенген.
Унгария ще се причисли към Австрия и блокажът на България за Шенген ще стане още по-стабилен и непробиваем. Това ще се случи сигурно! И няма никакво значение какви ги приказват у нас Кирил, Асен и Денков - те просто закопават страната с безумни, безусловно недалновидни и пагубни за страната ни решения.

Политическа партия ПОСТАВЯ БЪЛГАРИЯ В ПЪЛНА ИЗОЛАЦИЯ, КАКВАТО НЕ ПОМНИМ ОТ СТОЛЕТИЕ

Наред с всичките вътрешни кавги държавното управление на " Продължаваме промяната " към този момент нанася непоправима щета на България и в интернационален проект и то в извънредно сериозен за света интервал.

Кирил Петков ни смрази непоправимо с Македония, в този момент Николай Денков и Асен Василев си скарват със Сърбия и Унгария, след Борисов никой не поддържа връзки с Турция.

Всички съседи към този момент ни ненавиждат - в Косово ни ругаят, в Тирана ни се подиграват, Румъния ни гледа под око, че я завличаме за Шенген, Австрия ни презира, Германия след Меркел към този момент не се интересува от нас, Франция от дълго време ни счита за външния двор на Европа. Брюксел ни залъгва с обещания, които няма да се осъществен.

Русия ни е зложелател, Съединени американски щати ни считат за туземци, които би трябвало да бъдат държани на каишка. Нямаме другари нито в Близкия, нито в Далечния Изток...

 

Никога в последния половин век България не е била толкоз сама - неразбрана, отхвърлена и унизена, както в този момент по време на управленнието на " Промяната ".

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР