Гневът е нормална човешка емоция, от която не бива да

...
Гневът е нормална човешка емоция, от която не бива да
Коментари Харесай

8 знака, че имате проблеми с гнева

Гневът е естествена човешка страст, от която не трябва да се срамувате. Но гневът се трансформира в проблем, когато се появява в несъответствуващи обстановки. Ако не се управлява, гневът може да аргументи физически и прочувствени вреди на вас или хората към вас.

Ако се оставите на гнева, той ще управлява всички аспекти на живота ви. Нужно е да спрете, да си поемете въздух и да оцените обстановката. Вижте кои са видовете и по какъв начин да разпознаете дали имате проблеми с гнева.

Гневът е може да е здравословен и вреден. Здравословният яд е тогава, когато нечии персонални граници са били прекрачени. Нездравословният яд е нещо като маска, която прикрива други страсти. Нездравословният яд може да прикрива изтощение, горест, уазвимост и така нататък

Проблемите с гнева се появяват тогава, когато спрете да контролирате страстите си и се стигне до неочаквани експлоадирания в несъответствуващи обстановки. Няма прецизен тест, с който да определите дали страдате от проблеми с гнева. Но има признаци, които го издават.

Видове проблеми с гнева

Външен яд

Този вид проблеми са най-забележими. Проявява се вербално или физически - крещене, удряне, чупене на предмети, физическо принуждение към другите.

Вътрешен яд

Вместо да се насочва на открито, гневът остава вътре в човек. Може да се прояви като ненавист към себе си, ниско самочувствие, позор. Води до меланхолия, тревога и оттегляне.

Пасивен яд

При пасивния страстта не се показва непосредствено. Вместо това се демонстрира по други способи, целящи да наранят - отвращение за другарство, игнориране на хора, отвод за отговор, отвращение за присъединяване в действия, мусене, хапливи мнения по други тематики.

Проблеми с гнева - постоянно срещани знаци
Проблемите с гнева може да се разделят в 4 категории - усеща, мисли, физически реакции и дейности.

1. Често се чувствате ядосани - в случай че няколко пъти на ден намирате мотив да се ядосате, евентуално имате проблем. Някои от формите на гнева са гняв, припряност, нервност, меланхолия, назадничавост, оскърбление и напрежение.

2. Изпитвате внезапни и чести промени в настроението - в случай че от доста щастливи се вбесявате за секунди, може би имате проблеми с гнева.

3. Твърде сериозни сте - освен към другите, само че и към себе си. Гневът нормално се базира на пренебрежение или неодобрение. Когато тези усеща не са вярно ориентирани, може да се стигне до свръхкритичност.

4. Твърде дълго помните отрицателното - другояче казано, злопаметни сте. Пример: някой ви е бутнал инцидентно в рейса и сте се заляли с кафе. Нормално е да се ядосате на момента. Но в случай че това ви разгневява дни наред, значи имате проблем.

5. Изпитвате физически признаци - болки в раменете, скърцане със зъби, зной, интензивен пулс, мозъчна мъгла, изпотяване, напрежение в мускулите.

6. Наранявате околните си, когато сте ядосани - насочвате негативизма си към тях - обиждате ги, проявявате физическа експанзия.

7. Крещите, рушите и се самонаранявате - мятане на предмети, крясъци, викове, писъци и самонараняване са измежду сигурните знаци, че имате проблеми с гнева.

8. Пасивна настъпателност - вместо да намерите метод да потушите гнева, избирате да деянията страстта по вреден метод - може да се вършиме, че нищо не е станало, само че да продължавате да се сърдите, да отказвате да разговаряте и така нататък

Как да се справите?
Ако проблемите ви с гнева са достигнали размери, които плашат вас и околните ви, потърсете експерт.

В случай, че не можете да си го позволите, само че имате предпочитание да се справите с казуса, пробвайте разнообразни релаксиращи практики. медитацията и дихателните техники са налични и могат да се практикуват на всички места. Наблюдавайте се, водете си дневник и вижте дали чувствате яд в избрани интервали от месеца, да вземем за пример към месечния цикъл. Или може би има обстановки, които отключват у вас нездравословни прояви на гнева. Колкото по-точно идентифицирате казуса, толкоз по-лесно ще се справите.

Източник: rozali.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР