“Глупости” били всички твърдения на проф. Минеков за корупцията и

...
“Глупости” били всички твърдения на проф. Минеков за корупцията и
Коментари Харесай

Човекът на Борисов в културата писа -1 на Минеков и предупреди наследника му

“Глупости” били всички изказвания на проф. Минеков за корупцията и кражбите в подопечното му ведомство. Казано с други думи - в. “Труд” са си плащали наема постоянно за наетия от тях офис в постройка на Музея на социалистическото изкуство. Нищо, че самичък редакторът Петьо Блъсков уточни - да, вестникът дължи 130 хиляди лв., само че никой не си е мръднал пръста, с цел да си ги потърси. Това не е напълно правилно.

В края на месец август Велислав Минеков разгласи, че наемателят на постройката на МК се е употребил от властово и финансово застъпничество по време на предходната власт. Тогава той помоли редакцията на в. “Труд” да се изнесе и даде толеранс. Фирмата – издател на вестника - " Труд Медиа " ЕООД, въобще няма контракт за наем с страната. Контрактът е с друга компания - " Южен кръст 2001 " ЕООД ", притежавана от Петьо Блъсков – младши. Тя дължи на страната близо 150 хиляди лева за наеми. Тогава основният редактор на " Труд " Петьо Блъсков съобщи, че няма да мръдне от постройката и упрекна министър Минеков в потъпкване на свободата на медиите.

Потъпкването на свободата на медиите стана лайтмотив в един самобитен митинг месеци по-късно - напълно на последната права от мандата на Минеков като длъжностен министър на културата. Тогава служители на реда запечатаха редакцията, а на протест се подвигнаха както от вестника, по този начин и някогашните ръководещи от ГЕРБ. Постлан бе килим от едно изданието “Убиват “Труд”. На акцията участваха депутатите Тома Биков, Маноил Манев, Любен Дилов-син, Асен Балтов, Александър Ненков, някогашният здравен министър Костадин Ангелов и някогашната енергийна министърка Теменужка Петкова.

Глупости били изказванията на проф. Велислав Минеков и за наема на постройката на Националния замък на културата, където се обитава офиса на ГЕРБ. Това също е история, която стартира преди няколко месеца. През септември Минеков съобщи, че Борисовата партия употребява двата етажа от административната постройка на НДК без да заплаща наем за това. За времето, в което от партията са употребили пространствата, са насъбрани загуби за НДК в размер на към 6 млн. лева без лихвите.

От ГЕРБ отхвърлят да имат отговорности. Твърдят, че сред 2007 и 2010 година са имали подписан контракт с НДК и са плащали наем за пространствата в държавната постройка. След това групировката е сключила контракт за още 10 години, само че с различен притежател на същите два етажа - Областната администрация на София-град.

В последните дни от мандата на Минеков се стигна до изпращане на писмо, с което Министерството на културата моли ГЕРБ да изоставен постройката.

Не знам за какви нелепости тъкмо приказва Христо Мутафчиев. Знам, че той е едно посочените като връзката на ГЕРБ в културните среди лица. Знам още, че беше общински консултант в София в групата на партията на Бойко Борисов. Знам още, че през 2016 година артисти желаеха оставката на Мутафчиев като ръководител на Съюза на артистите в България като един от претекстовете им тогава е “подчертано политически непотистко поведение”. Казано с други думи - шуробаджанащина.

Затова оценката на Мутафчиев не ме и изненадва. Изненадва ме обаче към момента човешката безочливост и безпринципността. Надявам се в никакъв случай да не привикна с това.

Джесика Вълчева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР