Глобите за обида и клевета, които са в Наказателния кодекс,

...
Глобите за обида и клевета, които са в Наказателния кодекс,
Коментари Харесай

Намаляват глобите за обида и клевета

Глобите за засегнатост и клюка, които са в Наказателния кодекс, да бъдат понижени, предлага Министерството ва правосъдито. Проектът е оповестен за разискване.
В него се предлага санкцията за засегнатост в средство за всеобщо осведомление към този момент да е от 500 до 10 000 лева, а не от 3000 до 10 000 лева, както до момента. А за клюка няма да се санкционира с санкция от 5000 до 15 000 лева, а глобата ще е от 1000 до 15 000 лева
Освен това за засегнатост и клюка по отношение на длъжностно лице да е допустимо освобождение от наказателна отговорност и налагане единствено на санкция, планува още планът.
Тази смяна се постанова поради многото неоправдателни решения на Европейския съд по правата на индивида в Страсбург, в които се открива, че има нарушавания на свободата на изразяването на отзиви.
В богатата си процедура по тематиката Европейски съд по правата на човека категорично акцентира значимостта на разпространяването на информация, както и на дебатите по въпроси от публичен интерес, се показва в претекстовете.
По силата на в този момент настоящия Наказателен кодекс, когато обидата и клеветата са нанесени на „ орган на власт “ или "по мотив осъществяване на службата му ", освобождението от наказателна отговорност е невероятно.
"Органите на власт, както и длъжностните лица, са публични и политически фигури, които следва да могат да бъдат подложени на допустима рецензия в по-широки граници, в сравнение с частните лица. Поради тази причина, предвид на практиката на Европейски съд по правата на човека наподобява недопустимо за засегнатост или клюка, ориентирани против органи на власт, да се носи постоянно наказателна отговорност без опция за нейната подмяна с административно наказване ", се показва още в претекстовете на плана.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР