Глоби за 4 милиона и 850 хиляди лв. са наложени

...
Глоби за 4 милиона и 850 хиляди лв. са наложени
Коментари Харесай

МОСВ наложило глоби за почти 5 млн. лв. за мръсен въздух

Глоби за 4 милиона и 850 хиляди лева са наложени от Министерство на околната среда и водите за нарушавания, свързани със замърсяване на водата и въздуха за девет месеца от началото на годината, обявиха от ведомството пред "Монитор ".
Относно водата проверяващите са разкрили превишение отвън позволените на самостоятелните емисионни ограничавания (ИЕО), т.е. химичното и биологично наличие на това, което се излива в реки и други водоеми при заустване на отпадни води. Друго нарушаване било заустването на отпадъчни води във воден обект без издадено позволение, както и несъблюдение на условия от издаденото позволение.
От районните инспекции са издадени повече от 500 наказателни постановления на обща стойност над 4 млн. лева, описват от ведомството.
От районните екоинспекции (РИОСВ) пък са издадени над 200 наказателни постановления за нарушавания, свързани със замърсяване на въздуха, на обща стойност към 850 хиляди лева В резултат на осъществения надзор проверяващите са отчели неточности в работата на оператори на обекти или съоръжения, които не вършат лични периодически измервания (СПИ). Има нарушавания и за замърсяване на атмосферния въздух с наднормени излъчвания на избрани индикатори, които се ускоряват през зимните месеци, обявиха още от екоминистерството.
Общо 4093 сигнала за замърсяване на въздуха и водата са получени на "Зелен телефонЕ и е-поща в Министерство на околната среда и водите, както и в 16-те дирекции на Регионалната ревизия по околна среда и води за интервала от януари до края на септември, сочат данните на министерството.
Предприети са ограничения и дейности по 2420 сигнали за замърсяване на въздуха и 678 сигнала за замърсяване на водите. По подготвеност към други институции са препратени 995 от получените тъжби, обясниха от Министерство на околната среда и водите.
Замърсяването, провокирано от индивида, без значение дали се касае за битов, индустриален или промишлен боклук, директно се отразява на качеството на водата и въздуха, описват специалистите. За интервала от началото на 2018 година до септември тази година от 16-те Регионална инспекция за опазване на околната среда са осъществени общо 5393 инспекции по подадените сигнали за нарушавания и замърсявания.
От събраните доходи от наложени санкции за интервала от началото на предходната година до септември 2019 общо 2 343 831,90 лева са разпределени и преведени на съответните общини, на чиято територия е ситуиран глобеният обект, прецизират от Министерство на околната среда и водите.
Общините, получили най-големи доходи от наложени наказания, са: Разград – 318 549,80 лева, Девня – 160 294,40 лева, Несебър – 139 091,49 лева, Габрово – 119 273,17 лева, и Варна – 105 952,53 лева Съгласно закона тези суми следва да се изразходват за екологични планове и действия по цели, избрани в общинските стратегии за околна среда, обясниха още от Министерство на околната среда и водите.
Kачеството на атмосферния въздух се прави оценка посредством премерване на пределно допустимите концентрации на нездравословни субстанции за избран интервал от време. Те не би трябвало да оказват нито директно, нито индиректно нездравословно влияние върху околната среда и организма на индивида, защото са евентуални причинители на друг вид болести.
Според данните на Европейската организация по околна среда замърсяването на въздуха е най-голямата опасност за здравето на индивида и предизвиква сърдечни болести, инсулт, белодробни болести и рак на белите дробове. Установено е, че излагането на нечист въздух предизвиква над 400 000 случая на преждевременна гибел в Европейски Съюз всяка година.
В отчета на Световната здравна организация (СЗО) се показва, че екологичните стресови фактори са причина за 12—18% от всички смъртни случаи в 53-те страни от европейския район на СЗО. Подобряването на качеството на основни детайли от околната среда, като въздуха, водата и шума, може да предотврати заболявания и да усъвършенства човешкото здраве. В България всяка година над 8500 души умират прибързано от болести, породени от замърсяването на въздуха. Това е повече от тези, които умират при автомобилни произшествия, излиза наяве от формалните данни на Световната здравна организация.
Електронна система за информиране на популацията за качеството на атмосферния въздух (КАВ) в действително време ще ни осведоми какъв въздух дишаме. Системата си служи с данни, събирани и обработвани от Националната автоматизирана система за мониторинг на качеството на атмосферния въздух.
Тя е налична на уеб страницата на Изпълнителната организация по околната среда (ИАОС) и се появява още в началната страница. “В която и търсачка да напишете Изпълнителна агенция по околна среда и кликнете на уеб страницата, системата ще излезе”, разяснява шефът в "Мониторинг и оценки на околната среда " в Изпълнителна агенция по околна среда Валери Серафимов. По думите на шефа в "Информационно обслужване и технологии, интернационално съдействие и връзки с обществеността " Росалина Инджиева планът е изработен по българско и европейско законодателство, като за жителите е налична обществената му част.
В уеб страницата може да се откри информация за оптимален интервал от време 10 дни за замърсяването на въздуха по разнообразни индикатори - равнище на фини прахови частици, температура, азотен диокис, посока напразно, даже степен на слънчева радиация. Може да бъдат определени както всички, по този начин и единствено някои от индикаторите. По подразбиране се появява и информация за последните 24 часа или за последната седмица.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР