Глоби в размер на малко над 116 хил. лева са

...
Глоби в размер на малко над 116 хил. лева са
Коментари Харесай

116 хил. лева глоба отнесе фирмата, която се грижи за боклука на Варна

Глоби в размер на малко над 116 хиляди лв. са наложени от началото на годината на сдружението „ ЗМБГ “ АД, което се грижи за сметопочистването във Варна. Това заяви шефът на общинската дирекция по екология Тодор Колев по време на съвещание на комисията по благоустройство и комунални действия към Общински съвет, съобщи кореспондент на Moreto.net. Санкциите са поради несъблюдение на контракта и нарушавания.

По думите на Колев налагането на парични санкции на компанията единствено по себе си няма по какъв начин да докара до необикновен резултат. Смята, че значително обстановката с боклука във Варна се дължи на самосъзнанието на хората.

Председателят на комисията Христо Атанасов съобщи, че до него са постъпили редица сигнали, свързани с боклука в града.

„ За страдание липсва стиковане сред камиона, който взима съдовете и ги изпразва и помощното камионче, което минава по-късно да обере боклуците около контейнерите. Има и един голям проблем обвързван с нашето самосъзнаение. Вече при няколко инспекции се открива, че се оставят боклуци край съда в случай, че вътре е празен. За страдание контейнерите нямат апарат, който да регистрира по кое време е цялостен съдът. Камионите пък имат GPS, само че на съда няма, с цел да може да бъде регистрирано, че е взет “, разяснява общинският консултант.
Екологът на сметопочистващата компания Ивелина Петкова уточни, че към този момент е въведена заповед към водачите на машините да се движат с общ служащ, защото дребните камиончета нямат огромен потенциал и след всяко напълване би трябвало да отидат до депото във Въглен.

„ Минатият маршрут от камионите не значи, че няма пропуски по него. В съдовете няма GPS, само че има опция за монтиране на сензори. Ориентир дали дадена машина си е свършила работата е времето, което прекарва на съответна точка. Обикновено то е към 3 минути. При определяне на пропуски се сформира протокол и се праща на компанията, която има два часа да ги в профил. В противоположен случай не се заплаща съответната услуга “, сподели още Колев.
Шефът на общинската дирекция напомни, че по контракт цялата замяна на сметопочистващата система би трябвало да отнеме към 18-19 месеца. Вече е предходна година. Разположени са над 5000 нови съда. Не е ясно обаче по кое време ще бъдат сменени дребните тротоарни кошчета, които са плачевно положение на доста места в града. По думите на еколога на компанията цената им доста е повишена през последните месеци, което води до усложнения. Освен това доставката им се чака от друга страна.

Съветниците разясниха още неефективното систематизиране на контейнерите, като тук-там с няколко къщи има по няколко съда, а на други с няколко блока има по едвам един котел. За казуса признаха и от администрацията. Посочиха, че сходни въпроси се вземат решение в процеса на работа, тъй като не всеки път могат да плануват вярно размера, който е нужен.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР