Глоби в общ размер на над 2 100 000 лева

...
Глоби в общ размер на над 2 100 000 лева
Коментари Харесай

Над 2 млн. лв. глоби за фирми, изпълняващи поръчки в София, в Пловдив няма глобени

Глоби в общ размер на над 2 100 000 лв. е наложила Столичната община през 2018 година на компаниите, ремонтиращи обекти и улици в града. В Стара Загора, пък, строителите, саниращи обекти, са отнесли наказания за близо 270 000 лв.. Във Варна погнаха сметосъбиращите компании, а в Пловдив няма санкционирани. Това сочат данни за наложените санкции от общините, предоставени на " Монитор ".
По-голямата част от глобените в София са отнесли санкцията поради некачествени или забавени поправки. Пример за подобен е реконструкцията на централната улица „ Граф Игнатиев “. Въпреки че ремонтът към момента продължава, строителният контрол е санкциониран със 100 000 лв.. Мотивът за наложената глоба е позволени пропуски. При осъществяване на надзора не са били установени неравности по настилката на улицата. От общината се заканиха, че това е първата и последната санкция за надзора, а при още един пропуск ще бъде пресечен договорът.
Малко преди този момент, на самата строителна компания ( " Джи Пи Груп " ) беше наложена санкция в размер на 50 000 лв. поради бетониране на остарели дървета. Тепърва ще се обяснява дали изпълнителят следва да бъде глобен и поради закъснение на ремонта. Преди дни стана ясно, че срокът за привършване на ремонтните действия, които трябваше да финишират през март тази година, е продължен със 79 дни. Причина за удължение на интервала е, че работата бе спряна в границите на 48 дни поради зимните студове. И още 31 дни са приети от надзорната компания за неработни, също поради неприятни метеорологични условия.
В Стара Загора общината е подгонила компаниите, спечелили публични поръчки по националната стратегия за енергийна успеваемост. Със към 118 000 лв. по-малко е платено, да вземем за пример, на ДЗЗД НПЕЕ - Стара Загора, по контракт от юли 2016 година По този контракт са били установени близо 240 календарни дни закъснение. На малко над 86 000 лв. пък възлиза неустойката за ДЗЗД „ Еко Терм “, чието забавяне е в границите на 174 дни. Два пъти е било глобявано „ Термикс “ ЕООД, като там сумите, които би трябвало да бъдат платени, са в размера сред 2 300 лв. и 10 000 лв.. Близо 24 000 лв. са неустойките за „ Трейс София “ ЕАД за забавяне от 50 дни. Близо 1,4 млн. лева е санкцията, наложена на ДЗЗД „ Железник “ - Стара Загора, което е изпълнявало контракт от 2011 година за реорганизация, ремонт и благоустрояване на уличната мрежа в квартал „ Железник “. Санкцията тук е поради 68 просрочени дни. Към днешна дата не престават да се натрупат суми за санкции върху ДЗЗД „ Красива България “. Тук закъснението е с месеци. Дълго се бави реализацията на плана за преобразяването на пешеходната зона в града на липите.
Във Варна най-големите наказания, които са в размер до 100 000 лв., са налагани на компании, виновни за сметосъбирането в града, както и за несъблюдение на отговорностите по снегопочистването. Глобени са и организации, които са траяли да правят градежи по обекти, макар стартиралия туристически сезон и издадената кметска забранителна заповед за прекъсване на ремонтните работи.
Има и случаи, в които са били глобени даже общински компании извършители. Като образец локалните поданици показват общинската компания „ Пазари “ - поради разкопаването на улично платно зад пазар „ Чаталджа “. Сигналът бил подаден от жители, живеещи в прилежаща кооперация. Причината за осъществяване на ремонтните действия била подготовката за слагане на пиедестал за заслон, който трябвало да покрие пет търговски маси на сдружението. За задачата било належащо да се излеят основите на оборудването и по тази причина се наложило пробиването на асфалта на няколко места. Контрольори на районното кметство, които посетили мястото на сигнала, открили противозаконното прокопаване и съставили акт на общинската компания за увреждане на инфраструктурата.
Според отчета, санкции в Пловдив не са били налагани през 2018 година От началото на годината досега в инспектората са получени една 4 - 5 сигнала за нарушавания на компании, които работят по общински обекти, които съставляват най-вече пътища. По сигналите са осъществени инспекции, като чиновници на Общинския инспекторат са отправили предизвестия към техническите ръководители на обектите и до санкции не се е стигнало, защото компаниите са отстранили нарушаванията. Пример за нарушаване от Пловдив е сигнал за частна компания, чиито камиони разнасяли тиня от бул., на който се правил ремонт. Времето било неприятно и валяло дъжд. След отправеното предизвестие, от компанията са отстранили пропуща.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР