Глоби до 2 млн. лв. предвижда приетият днес от Народното

...
Глоби до 2 млн. лв. предвижда приетият днес от Народното
Коментари Харесай

Парламентът одобри законопроект за платежните услуги с глоби до 2 млн. лв.

Глоби до 2 млн. лева планува признатият през днешния ден от Народното събрание на първо четене Закон за платежните услуги и платежните системи. Вносител е Министерският съвет, а в претекстовете е посочено, че нормативният акт вкарва в българското законодателство редица европейски разпореждания.

Със законопроекта се вкарват характерни условия към доставчиците на платежни услуги да лимитират и управляват рисковете, свързани със сигурността на заплащанията. Въведена е уредба за докладване на произшествия, съгласно която доставчикът на платежни услуги, лицензиран от Българска народна банка, при зародил важен операционен или обвързван със сигурността случай уведомява неотложно Българска народна банка за това.

Когато случаят визира или може да засегне финансовите ползи на ползвателите на платежни услуги, доставчикът е длъжен да ги уведоми неотложно за случая и за всички ограничения, които подхваща, с цел да ограничи неподходящите последствия.

Законът задължава доставчиците да откриват задълбочено идентичността на платеца при достъп до платежната сметка онлайн, при разпореждане на заплащане и при осъществяване на деяние от разстояние, при което би могъл да възникне риск от машинация или друга корист.

С новите текстове се вкарват два типа услуги - услуги по иницииране на заплащане и услуги по даване на информация за сметка. Те ще заменят в този момент съществуващите услуги по осъществяване на платежни интервенции, при които единодушието на платеца е обещано посредством телекомуникационно, цифрово или осведомително устройство и заплащането е осъществено към оператора на телекомуникационна или осведомителна система или мрежа, който работи единствено като медиатор.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР