Глоби до 10 хил. лв. ще могат да налагат общините

...
Глоби до 10 хил. лв. ще могат да налагат общините
Коментари Харесай

10 хил. лв. глоба за музика от радиото

Глоби до 10 хиляди лева ще могат да постановат общините на магазини, заведения и хотели, които пускат музика без да са платили авторски права за нея. При инспекции комерсиалните обекти би трябвало да дават договорите си с организациите за ръководство на права, които им дават право да употребяват музикални творби.

Това са част от измененията в Закона за авторското право и сродните му права, които в четвъртък одобриха депутатите, обявиха от организацията за ръководство на авторски права Музикаутор. До измененията се стигна след близо 2-годишното закъснение на страната да внедри европейската инструкция за авторските права. Заради закъснението България беше застрашена от глоба от Брюксел в размер на 19 хиляди евро дневно.

Със закона се вкарват и строги правила на активността на компаниите, които оферират лиценз за музика с стеснен репертоар за озвучаване на търговски обекти. Тези компании, които са на българския пазар от години, в този момент излизат на ярко. Те би трябвало да се записват в Министерството на културата, да дават цялостна информация за репертоара си, както и цените, на които продават услугата. Важно е ползвателите, които имат контракт с такова сдружение, да употребяват единствено ограничавания репертоар, който им е възложен. В противоположен случай ги чакат наказания от 2 хиляди до 20 хиляди лева Такива санкции ще бъдат налагани, и в случай че в обектите се пуска телевизия, радио и музика от разнообразни музикални платформи, тъй като те се съставляват единствено от организациите за групово ръководство на права – Музикаутор и Профон, които оферират съвсем целия международен репертоар за България.

Собствениците на зали към този момент ще носят солидарна отговорност за авторските права дружно с уредниците на концерти. За да наемат зала, промоутърите би трябвало да имат лицензионен контракт за изпълняваната на концерта музика. Това се отнася и за клубове и заведения, в които постоянно се провеждат концерти.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР