Глобата за неявяване на профилактичен преглед е един от начините

...
Глобата за неявяване на профилактичен преглед е един от начините
Коментари Харесай

Д-р Станимир Хасърджиев: Вместо глоби трябва да има стимули за явяване на профилактичен преглед

„ Глобата за отсъствие на профилактичен обзор е един от методите да се глоби някого, който не извършва нещо, само че преди да се стигне до санкции всичко друго би трябвало да е уредено. До момента не мисля, че ние сме създали всичко, което би трябвало да убеди хората за какво би трябвало да отидат на профилактичен обзор. Не съм уверен до каква степен тези профилактични прегледи се правят по този начин както би трябвало да бъдат направени. “

Това сподели в студиото на „ Добро утро, Европа “ доктор Станимир Хасърджиев – ръководител на Националната пациентска организация. Той уточни, че с цел да си направи профилактичен обзор, постоянно би трябвало да се взема отпуск, тъй като часът съвсем в никакъв случай не се съблюдава. 
Нелепо е да приказваме за наказания, по-скоро съгласно мен би трябвало да се създадат промени с някакво насърчаване за хората, които трансформират метода си на живот. Например с ден отпуск, с понижаване на налози, в случай че не си пушач да вземем за пример, това е доста постоянно срещано в много страни. Този един ден, в който ти ще отидеш при доктор, няма да промени ориста ти. Но, в случай че не пушим, спортуваме, развиваме мозъка си, тогава е напълно друго.
„ Докторът в България единствено написа (на хартия – бел. ред.), в случай че имаше съответна цифровизация можеше да се лишим от това писане. Още преди 10г. съм виждал в страни, където има недостиг на лекари и не са супер богати, да се внедряват технологии на дигитализации, където да не се постанова това писане. Телемедицина се вкарва също “, уточни доктор Хасърджиев.

Лекарствата изчезват от България по доста аргументи, има такива, които ги употребяват непозволено, само че не мисля, че са толкоз доста . Инсулинът изчезва най-много поради нападателната ни ценова политика, както и тъй като сме членове на Европейски Съюз. За да регистрираш лекарство у нас би трябвало да е с най-ниската цена от всички страни в Европейски Съюз. Сега няма мощ на света, която да спре тези западни компании да продават медикаментите в страни, където цените не са толкоз ниски “, изясни експертът.

Според него би трябвало цените да се изравнят със междинни равнища за Европейски Съюз .

„ Този експорт по този начин ще намалее фрапантно. Бих стегнал и контрола по разпространяването на медикаментите, в случай че желая да реша този проблем. Бихме могли да следим къде са тези медикаменти - какъв брой влизат и излизат в България. Очевидно нищо с цел да не се прави толкоз време някой няма интерес от това. Аз в настоящия екип на Министерството на здравеопазването виждам лица, които почитам и имат капацитет да се оправят с това. Хората там са знаещи, Околийски да вземем за пример. Дали обаче някой ще им разреши и ще имат времето да създадат нещо, ще забележим “, сподели още доктор Хасърджиев.
Управителят на НЗОК е от най-често сменяемите постове в страната. За пациентите е добре, че към този момент има определен шеф на здравната каса, тъй като тези дни имаше усложнения. Управителят на касата би трябвало да познава тази система, не е по никакъв начин елементарно и не е елементарна работа.
„ Лично не познавам Станимир Михайлов. Научил съм се да не си построявам мнение по изявления, уповавам се този път депутатите да не са създали неточност. Има някакъв допир със здравната система в този претендент, само че ще забележим. Като властник и финансист може да е добър, само че в НЗОК не всичко е пари, когато става въпрос за здраве трябват и здраве, и опит. Медицината се прави от големи мултидисциплинарни екипи “, разяснява експертът.

Според него преди всичко би трябвало да се реши въпросът с медицинските произведения.

Всяка страна би трябвало да откри транспарантен метод пациентите да знаят всяко нещо какъв брой коства . Влиза човек в болница за интервенция на става и след това се почва от тука ще си купиш ставата, толкоз ще дадеш и няма информация, нито право на избор. Предстоят промени и за финансирането на медикаменти за някои пациенти. Много е значимо по какъв начин ще бъдат разходвани парите в касата “, акцентира доктор Хасърджиев.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР