Глобата по делото на Европейската комисия срещу Булгаргаз, Булгартрансгаз и

...
Глобата по делото на Европейската комисия срещу Булгаргаз, Булгартрансгаз и
Коментари Харесай

Глобата по делото на еврокомисията срещу енергийния холдинг може да достигне 330 млн. евро

Глобата по делото на Европейската комисия против " Булгаргаз ", " Булгартрансгаз " и Българския енергиен холдинг (БЕХ) може да доближи 330 млн. евро, сподели пред предаването на БНР " Неделя 150 " министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Делото е за допустима корист с господстващо състояние на газовия пазар от страна на двете дъщерни сдружения на БЕХ. Брюксел стартира следствието против енергийния холдинг през 2012 година, като делото е за нарушаване, траяло от 2007 до 2014 година

Днес Теменужка Петкова разяснява решението на Народното събрание по-рано тази седмица да не се признава виновност по делото и увери, че то ще бъде спазено.

Министърът изясни, че откакто страната не успее да реализира съглашение с Европейска комисия, се пристъпва към забранително решение, което съдържа санкция в размер, избран от комисията. " Тази санкция може да доближи до 10% от оборота на БЕХ . Максималният размер на санкцията би могъл да бъде 330 милиона евро ", уточни тя и изрази вяра да не се стига до този най-тежък вид. Петкова добави, че съществува вид, в случай че страната признае за осъщественото нарушаване, глобата против нея да бъде понижена с близо 30%. Съществувал е и вид за преструктуриране, сходен на този от делото на Европейска комисия против " Газпром ", само че по думите на министъра страната не е съумяла да реализира съглашение във връзка с това преструктуриране.

" Просто считам, че разновидностите, които обсъждахме с Европейска комисия, не бяха в полза на българската страна ", посочи тя.

По тематиката за възобновяването на плана за втората атомна електроцентрала след отчета на Българска академия на науките Теменужка Петкова сподели, че ръководещите са подготвени въпросът за " Белене " да бъде прегледан оптимално бързо .

" Българска академия на науките изрично сподели, че след 2030 година освен в България, само че и в целия район ще има недостиг на мощности ", посочи енергийният министър.

Тя напомни, че окончателното решение за централата ще бъде взето от Народното събрание.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР