Глобата от 77 млн. евро за БЕХ беше минималната сума,

...
Глобата от 77 млн. евро за БЕХ беше минималната сума,
Коментари Харесай

Борисов: 77 млн. евро глоба за БЕХ беше минималната сума, която успяхме да договорим

Глобата от 77 млн. евро за БЕХ беше минималната сума, която можехме да договорим. Това сподели пред публицисти във Виена министър председателят Бойко Борисов във връзка със санкционирането на Българския енергиен холдинг (БЕХ) за господстващо състояние.

Запитан по какъв начин ще реагира страната ни на санкцията, той отговори: „ Страната ни реагира към този момент повече от две години в договарянията, които водим в европейските комисии. Спомняте си, когато Европейска комисия ни предложи в лицето на своя комисар да приватизираме тръбите на газопреносната система. Представете си нашето държавно управление да беше вкарало решение и през днешния ден да ме питате за какво държавното управление взе решение да приватизира тръбите. В тези състезания за приватизация да дойдат най-големите съветски, турски, какви ли не компании. Заглавията какви щяха да бъдат? „ Борисов дава тръбите на България “. Тогава ние влязохме в Народното събрание, поискахме да ни разрешат да преговаряме с Комисията. 100%, не знам за друго такова цялостно болшинство дали е имало в Народното събрание, да кажат: „ Не, не се продават се тръбите, преговаряйте “. Започнахме от 300 млн. евро. Аз преговарях един път, Томислав Дончев към 100 пъти, свалихме ги на 150, на 140 млн. Сега последно на 77 млн. “.

„ Без да привързвам тази тематика, говорихме с Жан-Клод Юнкер и с комисар Аврамопулос, че към този момент имаме потребност от 80 млн. евро за граници. Не ги привързвам тези тематики, само че редом с това движим да получим нови 80 млн. евро за опазването на външната граница на Европейски Съюз. Ние един път получихме 150 млн., желаеме още малко, тъй като желаеме още по-добре да се оправяме през идната година “, разгласи Борисов, представен от " Фокус ".

„ Тези, които се съмняват в нашите решения - доста тежки договаряния бяха и мисля, че това беше минималната сума, която можахме да договорим. Всички останало означаваше приватизация на газопреносната ни система и единствено си помислете какво бихте говорили, в случай че бяхме взели противоположното решение – не да платим 77 млн. евро, а да приватизираме и да дадем опция на огромни, непознати компании да влязат и да ни вземат собствеността на страната върху газопреносната система. Толкова за този въпрос и да не плашат хората, че те заплащат тази цена, ще си ги платят трите търговски сдружения от облагата “, изясни министър председателят. Той посочи, че в тази ситуация е нямало различен вид.

Собственикът на " Юлен "

Марк Жирардели е на международна големина и за всеки туризъм, курорт и страна да имаш сходни вложители е нещо доста хубаво, разяснява Борисов във връзка разкритието, че ски легендата е мажоритарен притежател на " Юлен ".

„ И аз като вас чувам. Това чух през вчерашния ден. Това можеше да бъде направено преди години. Но за какво тъкмо в този момент, не мога да се ангажирам да разясня, въпреки всичко е частен бизнес. Доколкото знам, се среща с нашите министри и по този начин или другояче тематиката „ Банско “ би трябвало да я развързваме и да отиваме към решение, тъй като е един прелестен курорт “, разяснява Борисов.

По думите му в Австрия хората изкарват милиарди от туризъм. „ С пъти, пъти, пъти, пъти повече лифтове, писти и никаква екология. Тук няма ли „ зелени “? Ако нашите „ зелени “ дойдат, ще унищожават целия отрасъл в Австрия, който има към 30-40% провинции и си изкарват хората хляба от това. Аз съм горделив, че България може би има най-силните зелени организации в света. Такива мощни организации аз не мога да си показва другаде да ги оставят да съществуват. Но нашите са такива, че съумяват. Както виждате, 20 години няма държавно управление, няма президент, който да откри храброст и кураж и да каже: „ Това въпреки всичко е едно вярно решение да се развива туризма “, сподели още Бойко Борисов.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР