Глобалното затопляне ще разруши морския живот за векове. Ако средната глобална

...
Глобалното затопляне ще разруши морския живот за векове.
Ако средната глобална
Коментари Харесай

Глобалното затопляне ще разруши морския живот за векове

Глобалното стопляне ще унищожи морския живот за епохи.
Ако междинната световна температура се увеличи даже за малко време с над 2 градуса по Целзий над прединдустриалните равнища, отрицателните резултати върху морския живот ще продължат епохи. Това разкри интернационален екип от учени в списание Communications Earth & Environment.

Много евентуално повишението на световните температури да надвиши границата от 1,5 градуса по Целзий

Смята се, че е доста евентуално повишението на световните температури да надвиши границата от 1,5 градуса по Целзий. Предишни проучвания сочат, че стоплянето може да надвиши даже границата от два градуса по Целзий, в случай че излъчванията на въглероден диоксид продължат да се усилват. Това ще докара до повишение на морското ниво, загуба на функционалността на екосистемите, висок риск от изгубване на типове и размразяване на ледници и безконечна заледеност.

Учените употребяват данни от шестото издание на плана за взаимно сравняване на свързани климатични модели (CMIP6). Те проучват резултатите от два моделни опита. Единият включва превишаване на мечтаните граници на повишение на температурата през този век. Другият преглежда опцията климатът на Земята да се върне към положението си преди потискането.

Изследвано е комбинираното влияние на измененията в температурата на морската вода и равнищата на разтворения О2 върху морските екосистеми. За да дефинират количествено въздействието, учените употребяват метаболитен показател. Той разказва енергийния баланс на обособения организъм. В жизнеспособните екосистеми равнищата на О2 би трябвало да надвишават равнищата, нужни за поддържането на организмите.

Резултатите демонстрират, че при превишаване на границите на температурата размерът на морската вода, който обезпечава подобаващи местообитания, ще намалее и ще се измести към повърхността. Това положение ще продължи няколко века, даже в случай че световните температури стартират да понижават. Екосистемите ще бъдат принудени да се приспособяват към тези промени. Иначе ще бъдат изправени пред изгубване. Това ще има обилни обществени и стопански последствия.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР