Глобалното затопляне не се разпространява равномерно по цялата планета поради

...
Глобалното затопляне не се разпространява равномерно по цялата планета поради
Коментари Харесай

Нова съвсем неочаквана прогноза: към 2100 година Русия и Канада ще се нагреят най-силно

Глобалното стопляне не се популяризира отмерено по цялата планета заради географските условия, човешката активност, близостта на океаните и другите типове климатични събития. Поради това в някои страни то ще настъпи по-бързо и междинните температури ще бъдат по-високи, в сравнение с в други елементи на планетата. Данните от Berkley Earth и Междуправителствената експертна група по изменение на климата към Организация на обединените нации помогнаха за основаването на карти, които предвиждат стоплянето от през днешния ден до 2100 година Твърде ненадейно най-вече ще се затоплят Русия и Канада. Там междинните годишни температури ще се покачат с 5°C за по-малко от 80 години.

Първата карта демонстрира по какъв начин са се повишили температурите от 1850 до 2022 година Днес междинното стопляне в обособените страни (без да се включват океаните) към този момент надвишава световната температура преди индустриалната гражданска война с 1,81 °C. За този интервал Монголия е претърпяла най-голямо стопляне (2,54 °C), а Бангладеш – минимум (1,1 °C). Русия изостава единствено с малко от Монголия – през последните 170 години тази страна се е затоплила с 2,38°C.

Първата карта, която показва наклонност

По-бързото стопляне в Северното полукълбо се изяснява с феномена арктическо увеличаване, който затопля Арктика повече от останалата част на Земята. Това се дължи на топенето на ледниците, които отразяват по-слабо слънчевата светлина и акумулират повече топлота. Русия и Канада ще бъдат най-силно наранени от това събитие.

Втората и третата карта показват прогнозите за стопляне по страни за 2050 и 2100 година Тези догатки се основават на сюжета „ междинен път “ на Междуправителствения комитет по изменение на климата към Организация на обединените нации, прочут като Shared Socioeconomic Pathway (SSP) 2-4.5. Този сюжет е непосредствен до предстоящите излъчвания при сегашните политики за надзор на климата.

Втората карта с екстраполация на видяната наклонност

Прогнозите за 2050 година в сюжета SSP2-4.5 демонстрират, че междинното стопляне в обособените страни ще доближи 2,75°C по отношение на междинните температури от 1850-1900 година Най-голямо стопляне се чака в Монголия (3,76°C), а минимум в Нова Зеландия (2,02°C). Русия също по никакъв начин не е добре. Тя ще се затопли с 3,62°C.

Третата карта с по-далечна екстраполация

Прогнозите за 2100 година допускат приблизително стопляне от 3,80°C. Над 55 страни чакат стопляне над 4°C, а съвсем 100 страни – над 3,5°C. Прогнозата е, че Русия ще се затопли с 4,98°C. Единствено Канада ще се затопли по-бързо. В международен мащаб това ще докара до нараснал риск от изгубване на скотски типове, дефицит на вода, риск от апетит и нови закани за публичното здраве.

Освен това е явно, че при такова повишение на температурите ще стартира огромно размразяване на постоянно замръзналите региони. С всички отрицателни последствия. Това са неустойчивост на построената върху тях инфраструктура, излизане на повърхността на антични патогени, наводнение на територии, миграция на животни и птици.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР