Глобалното затопляне на климата води до активно топене не само

...
Глобалното затопляне на климата води до активно топене не само
Коментари Харесай

Неприятна изненада: Арктика може да се напълни с радиоактивен газ заради глобалното климатично затопляне

Глобалното стопляне на климата води до интензивно размразяване освен на ледниците, само че и на безконечната заледеност в Арктика. Този развой може да докара до редица отрицателни последствия, в това число до отделянето на огромни количества парникови газове, което в допълнение ще форсира процеса на стопляне. Освен това топенето заплашва да унищожи инфраструктурата и даже е допустимо да докара до появяването на нови смъртоносни болести. Според новото проучване обаче съществува и друга заплаха, която не е била споменавана до момента. Това е увеличението на концентрацията на радиоактивен газ, който предизвиква рак. Според учените това е сериозна опасност за здравето на локалните поданици.

Топенето на безконечната заледеност в Арктика може да аргументи съществени вреди на здравето на локалното население.

Радиоактивният газ от безконечната заледеност

Вечната заледеност е тип преграда, която не разрешава на съдържащите се в почвата газове да доближат до повърхността. Това са най-вече метан и въглероден диоксид, които са парникови газове. Освен тях обаче в почвата се съдържа и един по-опасен газ – радон. Според специалистите с размразяването на безконечната заледеност той излиза на повърхността и може да се натрупва в пространствата.

За да преценяват до каква степен сериозна заплаха съставлява този газ в Арктика, учените моделираха излъчванията на радон и метода, по който той навлиза в постройките (със и без мазета). При това те правят оценка другите фактори, като дълбочината на безконечната заледеност, скоростта на размразяване и други

Вечната заледеност работи като преграда за газовете, които се натрупват в почвата.

Моделирането удостовери, че безконечната заледеност, от една страна, е преграда за радона, само че от друга, води до неговото струпване и увеличение на концентрацията му. Съответно, когато бариерата изчезне, огромно количество радиоактивен газ излиза на повърхността. Това е изключително рисково за постройките с изби, където той може да се натрупа в огромни количества.

Както се оповестява в изследване, оповестено в списание Earth’s Future, топенето на безконечната заледеност може да усили концентрацията на този газ до 200 бекерела на пространствен метър. А даже и повече. Тази стойност се смята в доста страни за предел, при който се изискват избрани ограничения. Като да вземем за пример увеличена вентилация, запечатване на пукнатините и други Този предел обаче е конвенционален, защото не съществуват безвредни равнища на радон.

Радонът е една от най-честите аргументи за рака на белия дроб

Доколко рисков е радонът за хората

Радонът е натурален газ, който е без усет, цвят и аромат, тъй че наличието му в помещението не може да бъде намерено без особено съоръжение. По данни на Световната здравна организация радонът е една от главните аргументи за рак на белия дроб при хората, като предизвиква от 3 до 14% от случаите. Единствено тютюнопушенето предизвиква повече случаи на рак на белия дроб.

Но най-неприятното е, че тютюнопушенето изостря случаите на рак на белия дроб, породен от радона, цели 26 пъти, оповестяват учените в своето мнение. За страдание, тютюнопушенето е 4,4 пъти по-разпространено в арктическите общности, в сравнение с в другите райони.

Увеличената периодичност на белодробния рак е открита за първи път при миньорите в урановите мини, които са били изложени на въздействието на радон. Впоследствие изследвания, извършени в разнообразни страни, удостоверяват, че даже ниски концентрации на радон, които от време на време се срещат даже в жилищните региони, предизвикват разнообразни здравословни проблеми. И доста усилват риска от развиване на рак на белия дроб.

Тютюнопушенето усилва 26 пъти риска от развиване на рак от радона

Повишаването на концентрацията на радон за дълъг интервал от време със 100 Bq/m3 усилва риска от рак на белия дроб с 16%. С увеличение на концентрацията рискът от рак на белия дроб нараства линейно. Следователно непредвиденото изпускане на радон може да съставлява сериозен риск за здравето.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР