Глобалното затопляне може да предизвика нарастване на температурата с 1,5

...
Глобалното затопляне може да предизвика нарастване на температурата с 1,5
Коментари Харесай

ООН с тревожен доклад - температурите до 2030 година ще се повишават рязко

Глобалното стопляне може да провокира повишаване на температурата с 1,5 градуса Целзий до към 2030 година по отношение на прединдустриалната ера - 10 години по-рано от предстоящото, заплашвайки " невиждано " с нови бедствия човечеството, което към този момент претърпя няколко горещи талази и наводнения. 

Това се оповестява в отчет на Междуправителствена експертна група по климатични промени (IPCC) към Организация на обединените нации по-малко от три месеца преди конференцията за климата " COP26 " в Глазгоу, предава Франс прес. В него още се показва, че хората са " несъмнено " виновни за климатичните промени и " нямат различен избор, с изключение на да понижат фрапантно парниковите излъчвания, в случай че желаят да лимитират вредите ".

Този отчет, признат в петък от 195 страни, преглежда пет сюжета за развиване на световното стопляне: от най-оптимистичния, някои биха даже определили за химеричен - до най-лошия.

До 2050 година нарастването на температурите ще надскочи с доста границата от 1,5 градуса по Целзий, сложена като цел от Парижкото съглашение, даже в случай че светът успее внезапно да понижи излъчванията на парникови газове.

Ако пък излъчванията не бъдат фрапантно лимитирани, междинната температура на Земята ще нарастне с 2 градуса по Целзий доникъде на века.

" Това е единствено първият залп "

Докато за момента температурата на планетата се е повишила с 1,1 градуса по Целзий, то светът към този момент вижда последствията от това.

Пожари опустошиха американския Запад, Гърция и Турция, талази потопиха райони на Германия или Китай, а термометърът в Канада се приближи рисково покрай 50 градуса по Целзий.

" Ако смятате, че това е съществено, не забравяйте, че това, което виждаме през днешния ден, е единствено първият залп ", коментира Кристина Дал от Съюза на загрижените учени.

Дори при повишение със " единствено " 1,5 градуса по Целзий горещите талази, наводненията и другите бедствия ще се усилят по " невиждан " метод във връзка с мащаба, честотата, времето на годината и от ден на ден райони ще бъдат наранени, предизвестява IPCC.

" Този ​​доклад би трябвало да накара всеки, който го чете, да потрепери(...). Той демонстрира къде се намираме и накъде сме се насочили с изменението на климата: към дупка, която продължаваме да копаем ", разяснява климатологът Дейв Рей.

Изправени пред това апокалиптично бъдеще, апелите за деяние се усилват.

" Стабилизирането на климата ще изисква мощно, бързо и трайно понижаване на излъчванията на парникови газове, за реализиране на въглеродна индиферентност ", оповести Панмао Жай, съпредседател на групата специалисти, създала първата част от отчета на IPCC.

Втората част е планувана за февруари 2022 година Тя ще демонстрира в детайли по какъв начин животът на Земята неизбежно ще се трансформира в границите на идващите 30 години или даже по-рано.

Третият съставен елемент - за това какви решения би трябвало да се вземат, се чака през март. 

" Настоящият отчет би трябвало да подпише смъртната присъда на въглищата и изкопаемите горива, преди те да унищожат нашата планета ", упорства генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш, който упреква обичайните източници на сила и обезлесяването  " в задушаване на планетата ".

С 4 или 5 градуса по-горещо

Въпреки че би трябвало да се понижат излъчванията на въглероден диоксид на половина до 2030 година, с цел да се поддържа растежа от 1,5 градуса по Целзий, в този момент всички погледи са ориентирани към Глазгоу, където през ноември ще се срещнат водачи от цялостен ​​свят.

" Няма време за очакване и място за извинения ", акцентира Антонио Гутериш, настоявайки срещата да бъде " сполучлива ", след този " червен сигнал за човечеството ", изложен от IPCC.

Но към този миг единствено половината от държавните управления са преразгледали своите задължения за понижаването на нездравословните излъчвания. Според признатите на Парижкото съглашение от 2015 година задължения международната температура ще се увеличи с 3 градуса по Целзий, само че при сегашните темпове на нарастване тя може да нарастне с 4 или даже с 5 градуса. 

Въпреки мрачните си прогнози IPCC въпреки всичко показва, че има вяра.

При най-хубавия сюжет температурата може да падне под прага от 1,5 градуса по Целзий до края на века, като фрапантно понижи излъчванията и всмуква повече въглероден диоксид. Но техниките за ограничение на равнищата на газа в атмосферата към момента са в стадий на проучване, отбелязва IPCC.

Необратими последствия

Някои от последствия на световното стопляне са " необратими ", упорстват специалистите, подготвили отчета. Под въздействието на топящия се полярен лед равнището на океаните ще продължи да се повишава в продължение на " епохи, даже хилядолетия ". Нивото на морето, което към този момент се е покачило с 20 см от 1900 година насам, може да се издигне с до към 50 см до 2100 година, даже при растеж на международната температура с 2 градуса по Целзий.

" Може и да наподобява надалеч, само че милиони към този момент родени деца би трябвало да са живи и здрави през 22 век ", споделя Джонатан Бамбър, един от създателите на отчета.

За първи път IPCC също акцентира " невъзможността да се изключи " появяването на " точки на катурване ", като топенето на ледовете на Антарктика или обезлесяването, които биха довели до трагична и непоправима смяна на климата.

Но това не е причина да се откажете от битката, в противен случай, упорстват учени и деятели. 

" Ние не сме обречени на неуспех ", споделя Фридерике Ото, един от създателите.

" Няма да позволим този отчет да бъде подложен на рафт ", упорства Кайса Косонен от Грийнпийс.  " Ще го занесем пред съд. "
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР