Глобалното затопляне е довело до това, че големият синигер и

...
Глобалното затопляне е довело до това, че големият синигер и
Коментари Харесай

Синигерите са започнали да изкълвават мозъци заради промяната на климата

Глобалното стопляне е довело до това, че огромният синигер и пъстрата мухоловка от разред Врабчоподобни са почнали да пресичат пътищата си в размножителния интервал и да се атакуват един различен. Това умозаключение направиха учени от Холандия, които са изучили държанието на птиците.

През 2007 година орнитологът Йелмер Самлониус за първи път е разкрил мъртъв мухолов в гнездо на синигер, който е умрял в жестока битка. Мозъкът на птицата е бил изкълван. Ученият е направил догатката, че птиците не са съумели да си разделят местата за снасяне на яйца, което е доказано от наблюдаване.

Отбелязва се, че заради световното стопляне и по-малкото студените зими оцеляват по-голям брой синигери. До пролетта всички те се конкурират интензивно за хранителни запаси и места за гнездене. Също по този начин от време на време студените талази напролет трансформират времето на снасяне на яйца както на синигерите, по този начин и на мухоловките. В резултат на това размножаването на двата типа се пресича и стартират конфликти сред птиците.

За целия интервал на проучването учените са разкрили 88 мъртви мухоловки, множеството от които били убити от огромни синигери. Отбелязва се също, че всички умрели птици са били мъжки, които се занимават с търсенето на място за гнездене.

След прецизен удар в главата, синигерите изяждали мозъка на съперника, което учените по-рано не са забелязали в държанието на този тип.

Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР