Глобалното търсене на петрол ще достигне 102,1 милиона барела дневно

...
Глобалното търсене на петрол ще достигне 102,1 милиона барела дневно
Коментари Харесай

Търсенето на петрол през 2023 г. ще бъде по-слабо от първоначалните прогнози

Глобалното търсене на нефт ще доближи 102,1 милиона барела на ден през 2023 година, което е връх макар корекцията към намаляване на прогнозата поради международното икономическо закъснение. Това се показва в отчета на Международната организация по силата (МАЕ), оповестен през днешния ден и представен от Франс прес, съобщи Българска телеграфна агенция.

" Постоянните макроикономически насрещни ветрове, които се показват във утежняване на интензивността в индустриалния бранш, ни накараха да преразгледаме към намаляване прогнозата ни за растежа през 2023 година за първи път тази година ", прецизира организацията в месечния документ. 

" Световното търсене на нефт е под натиска на сложна икономическа среда най-много поради забележителното стягане на паричната политика в доста напреднали и разрастващи се страни през последните 12 месеца ". Това се показва в отчета на организацията с централа в Париж.

Търсенето обаче ще надвиши с 2,2 милиона барела на ден записаното през 2022 година, като на Китай се дължи  " 70 на 100 от световното нарастване ". За сметка на това потреблението в страните от Организацията за икономическо съдействие (ОИСР) и развиване остава едва. Впоследствие растежът ще се забави до 1,1 милиона барела на ден през 2024 година. Новите оценки предвиждат рандеман с 222 хиляди барела по-нисък от в началото оповестения и е първата сходна промяна за годината.

През юни МАЕ е записала за първи път пик на международното търсене на нефт " преди края на десетилетието " поради разцвета на електрическите коли.

Руският експорт на нефт е намалял през юни с 600 000 барела на ден – до 7,3 милиона барела, което е най-ниското ниво " от март 2021 година ".

Свързаните с износа на нефт доходи също са намалели  до 11,8 милиарда $, което е " близо половината от равнището им преди година ", отбелязва МАЕ.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР