Глобалното потребление на авиационно гориво е достигнало исторически връх от

...
Глобалното потребление на авиационно гориво е достигнало исторически връх от
Коментари Харесай

Авиационно гориво, направено от растителни отпадъци – ще стане ли конкурентно на изкопаемите?

Глобалното ползване на авиационно гориво е достигнало исторически връх от близо 100 милиарда галона през 2019 година и се чака търсенето да се усили през идващите десетилетия.

Устойчивите авиационни горива, получени от растителна биомаса, биха могли да оказват помощ за минимизиране на въглеродния отпечатък на авиацията и реализиране на интернационалните цели за въглеродна индиферентност.

Учени от Вашингтонския университет тестваха сполучливо нов метод за произвеждане на стабилно самолетно гориво от селскостопански боклуци. Методът работи с помощта на лигнина в растенията, който е към 30% от биомасата им.

Публикувано в списание Fuel Processing Technology, проучването на екипа показва непрестанен развой, който непосредствено трансформира лигнинови полимери, един от главните съставни елементи на растителните кафези, във форма на самолетно гориво, което може да помогне за възстановяване на продуктивността на стабилно създадени авиационни горива, показа TechXplore.

Лигнинът се извлича от стъбла, кочани и листа, останали след прибиране на царевичната годишна продукция както и други селскостопански артикули. Екипът е създал развой, който разгражда лигниновия полимер и в това време отстранява кислорода, с цел да сътвори реактивно гориво.

Базираното на лигнин реактивно гориво може да направи устойчивите горива по-чисти и по-лесни за потребление в реактивни мотори. Благодарение на тяхната компактност, успеваемост и характерности те могат да заменят съединенията, получени от изкопаеми горива.

Това проучване означи първия сполучлив тест на екипа за непрестанен развой, който е по-подходящ за комерсиално произвеждане. Проектът също по този начин употребява по-малко модифицирана, по-евтина форма на лигнин, наречена " механически лигнин ", контрастирайки с сходни проучвания, употребяващи лигниново био масло.

„ Авиационното дружество се стреми да генерира 100% възобновимо авиационно гориво. Реактивното гориво въз основата на лигнин добавя съществуващите технологии “, сподели Джош Хейн, член на изследователския екип и съуправител на WSU-PNNL Bioproducts Institute.

Предлагайки понижени излъчвания, основаното на лигнин гориво може да стане изцяло съвместимо с всички съществуващи мотори, инфраструктура и въздухоплавателни средства като съществуващото авиационно гориво, получено от изкопаеми горива.

„ Ние работим за основаване на ефикасна, комерсиално подобаваща технология за допълващ разбъркан съставен елемент, който може да реализира задачата за 100% спад “, сподели Хейне.

Сега екипът работи за рационализиране на своя развой за по-добра успеваемост и понижени разноски.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР