Глобалният тероризъм струва на света 52 млрд. долараБроят на жертвите

...
Глобалният тероризъм струва на света 52 млрд. долараБроят на жертвите
Коментари Харесай

Глобалният тероризъм струва на света 52 млрд. долара

Глобалният тероризъм коства на света 52 милиарда $
Броят на жертвите на тероризма в света е намалял с 44% спрямо пиковите смисли през 2014 година и в края на 2017 година е достигнал 18,8 хиляди души. Това се споделя в отчета „ Глобален показател на тероризма “, който беше показан в Лондон от Института за стопанска система и мир.

Авторите на отчета означават, че броят на хората, загиващи от ръцете на терористите, понижава трета година подред. Една от главните аргументи за това е продължаващото намаляване на терористичната формация „ Ислямска страна “ в Ирак и Сирия, където безспорните индикатори показват най-осезателно усъвършенстване. В Сирия броят на убитите от терористите хора за една година е намалял съвсем на половина – 1,1 хиляди жертви през 2017 година против 2,1 хиляди през 2016 година и 2,7 хиляди през 2015 година В Ирак през 2017 година са убити 4,5 хиляди души спрямо съвсем 9,8 хиляди година по-рано.

„ Данните за Сирия свързваме с триумфите на интервенциите против ИД и чакаме тази наклонност да продължи. ИД губи от ден на ден територия и източници за финансиране. Едновременно с това през 2017 година „ Ислямска страна “ е била най-активната терористична формация. Второто място е за „ Джебхат ан-Нусра “, която също е осъществила редица набези “, съобщи създателят на Института за стопанска система и мир, предприемачът Стив Килелеа.

„ Лицето на тероризма е изменчиво. Едни групировки изчезват, само че непрекъснато се появяват нови. През 2017 година терористичните атентати с човешки жертви в света са били осъществени от 169 групировки. От тях 42 или са нови организации, или такива, които през последните три години не са убивали “, добави той.

Глобалният тероризъм е коствал през 2017 година на международната стопанска система 52 милиарда $, което е с 42% по-малко, в сравнение с година по-рано. Терористични набези с жертви са осъществени в 67 страни. Прави усещане увеличението на броя на терористичните атентати, осъществени от десни радикали в Съединени американски щати и Западна Европа. От 2013 до 2017 година броят на осъществените от тях набези е достигнал 172, а жертвите – 66. Само за 2017 година десните радикали са умъртвили 17 души. /ТАСС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР