Глобалният проблем с ръста на цените на енергийните ресурси предизвика

...
Глобалният проблем с ръста на цените на енергийните ресурси предизвика
Коментари Харесай

Радев: Задкулисни интереси влияят при взимането на решения в енергетиката |

Глобалният проблем с растежа на цените на енергийните запаси провокира рецесия в международната стопанска система и слага на тестване семействата. Много от проблемите изискват решение на равнище Европейски съюз. Приоритет в общите европейски решения следва да бъде отбраната на жителите и стопанската система, изключително на дребния и междинния бизнес. Необходими са бързи ограничения в кратковременен проект, както и дълготрайна визия за развиване на бранша. Това съобщи президентът Румен Радев на инициираната от него работна среща с енергийни специалисти.

На „ Дондуков “ 2 през днешния ден бяха разисквани вероятните механизми от страна на страната за понижаване на цената на електрическата енергия и на синьото гориво, за компенсиране на бита и бизнеса при спазване на пазарните правила.

Основа за икономическия напредък и конкурентоспособност е налична, евтина и най-много предсказуема сила, съобщи Румен Радев.

Президентът уточни, че в последните години „ миксът “ при взимане на решения в енергетиката е бил нарушен фрапантно в интерес на политиката за сметка на експертността, като в този дисбаланс изключително въздействие са имали подмолни ползи.

По думите му повече от десетилетие " България не е работила за построяването на нови базови енергийни мощности, редовно е било отлагано решаването на редица съществени проблеми. Няма визия за развиване на бранша. В резултат на това през днешния ден остро стои въпросът по какъв начин да стабилизираме бранша и в кои енергийни браншове и с какъв обсег би трябвало да развиваме енергийна самостоятелност. "

Румен Радев акцентира, че създаване, поддържане и насърчаване на базови и балансиращи енергийни мощности е ангажимент най-вече на страната.

Необходими са бързи решения за бъдещето на енергийния микс, за ориста на въглищната и нуклеарната ни енергетика, за създаване на нови мощности за предпазване на сила, за въвеждането на модерни и новаторски технологии, означи президентът и добави, че би трябвало да се прегледат всички благоприятни условия въз основата на справедлив и изчерпателен софтуерен, стопански и финансов разбор.

Президентът акцентира още, че би трябвало да се търсят решения и на европейско равнище и да се заложат ограничения за бързо намаляване на проблемите:

„ Битът и бизнеса имат потребност от поддръжка, с цел да оцелеят и общите европейски старания би трябвало дейно да бъдат ориентирани в тази посока допустимо най-скоро, с цел да се омекоти отрицателният стопански и обществен резултат от изключителното повишаване на международните цени на силата “.

По думите му би трябвало да се усъвършенства доста прозрачността и използването на ефикасни антикорупционни механизми в енергетиката.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР