Глобалният отказ от лесните пари може да се ускори, тъй ...

Глобалният отказ от лесните пари може да се ускори, тъй

Краят на лесните пари ще предизвика глобален финансов шок за $410 млрд.

Глобалният отвод от лесните пари може да се форсира, защото пандемичната вълна на изкупуване на облигации от централните банки се обръща и заплашва с нов потрес международните стопански системи и финансови пазари, предава Bloomberg.

Bloomberg Economics пресмята, че банките в страните от Г-7 ще свият балансите си с към 410 милиарда $ през остатъка от 2022 година Това е внезапен поврат по отношение на предходната година, когато те прибавиха 2,8 трилиона $ - като общото им нарастване от началото на Covid пандемията надмина 8 трилиона $.

 1ва графика

Тази вълна от парична поддръжка оказа помощ за поддържане на стопанските системи и цените на активите през пандемичния спад. Централните банки стартират да я отдръпват - със забавяне, съгласно някои критици - защото инфлацията се издига до стойности, невиждани от десетилетия. Двойното влияние на свиването на балансите и по-високите лихвени проценти добавя невиждано предизвикателство за световната стопанска система, която към този момент е наранена от нашествието на Русия в Украйна и новите блокади поради Covid в Китай.

За разлика от предходни цикли на стягане, когато Федералният запас на Съединени американски щати беше самичък в свиването на салдото си, този път се чака и други да създадат същото.

Тяхната нова политика, известна като количествено стягане - противоположното на количественото облекчение, към което централните банки се обърнаха по време на пандемията и Голямата криза - евентуално ще докара до по-високи разноски по заемите и ще пресуши ликвидността.

Вече възходящата рентабилност на облигациите, падащите цени на акциите и по-силният щатски $ стягат финансовите условия - даже преди натискът на Федералният запас за повишение на лихвените проценти да стартира с цялостна мощ.

„ Това е огромен финансов потрес за света “, сподели Алисия Гарсия Ереро, основен икономист за Азиатско-тихоокеанския район в Natixis SA, която преди този момент е работила за Европейската централна банка и Международния валутен фонд. „ Вече виждате следствията от намаляването на доларовата ликвидност и повишаването на $ “.

 2ра графика

Очаква се Федералният запас да увеличи лихвения % с 50 базисни пункта на своята среща на 3 и 4 май и няколко пъти по-късно, като търговците чакат стягане с към 250 базисни пункта от в този момент до края на годината. Длъжностните лица се чака да стартират да редуцират салдото с оптимален ритъм от 95 милиарда $ на месец, което е по-бързо, в сравнение с сочеха множеството прогнози при започване на годината.

Централната банка на Съединени американски щати ще реализира това, като остави притежанията си от държавни облигации и обезпечени с ипотека скъпи бумаги да доближат до падеж, вместо целеустремено да продава активите, които е закупила. Банкерите оставиха отворена опцията на по-късен стадий да продадат ипотечни облигации и да се върнат към портфейл, формиран напълно от държавни скъпи бумаги.

През 2013 година балансовите проекти на Федералният запас изненадаха вложителите и провокираха епизод на финансови разтърсвания. Този път политиката беше добре обяснена в Съединени американски щати и на други места. Мениджърите на активи имаха време да оценят резултатите, което би трябвало да направи един стряскащ потрес на пазарите по-малко евентуален.

Досега препоръчаните политики на Федералния запас карат вложителите да изискват поръчителство за рисковете от притежаването на дълготрайни американски облигации. Срочната награда — спомагателната отплата, която вложителите изискват, с цел да имат дълг с по-дълъг матуритет, вместо непрестанно прекачване на отговорности с по-кратка дата, нараства.

Служители на централната банка обявиха, че изкупуването на активи е помогнало за намаление на доходността, като понижи срочната награда, осигурявайки поръчителство за стопанската система по време на рецесията през 2020 година Инвеститорите чакат количественото стягане да направи противоположното.

 3ta grafika

Очаква се темпът на възобновяване на салдото на Фед да бъде почти два пъти по-бърз, в сравнение с през 2017 година, когато за последно изчерпа своите активи.

Степента на това стесняване и предстоящата му траектория са първи в историята на паричните политики, съгласно мениджъра на фонда Gavekal Research Ltd. Дидие Дарсе.

Други централни банки се движат в същата посока:
Европейската централна банка алармира, че ще приключи изкупуването на активи през третото тримесечие, времева линия, която е усложнена от войната в Украйна.Банката на Англия към този момент стартира да свива салдото си, като приключи реинвестирането през февруари. Очаква се още веднъж да увеличи лихвите през май, като докара основната рента до прага, при който чиновниците на банката ще претеглят дейните продажби от своя портфейл от активи.Очаква се пасивно понижаване на салдото на Банката на Канада - изборът да не купува нови облигации, когато настъпи падежът на към този момент притежаваните от нея облигации - се чака да докара до стесняване на притежанията на държавен дълг с 40% през идващите две години.
 4ta grafika

Банката на Япония е единственото изключение и остава обвързана с покупките на активи - тя трябваше да ги усили през последните седмици, с цел да отбрани политиката си за управление на доходността на облигации. Йената отслабна до най-ниското равнище от 20 години в процеса.

Китай, който избегна изкупуването на активи през рецесията, мина към режим на стимулиране с целенасочени ограничения към обезпечаване на финансиране за по-малкия бизнес, защото се бори да овладее най-тежкото огнище на Covid в страната от 2020 година. Китайските водачи в петък дадоха обещание да усилят тласъците, с цел да поддържат растежа.

Инвеститорите се притесняват от незнайното, защото ликвидността се източва от пазарите на облигации, които бяха наводнени с пари от централните банки през срок, който се простира от финансовата рецесия от 2008 година насам. Пазари като жилища и криптовалути, които набъбнаха през годините на лесни пари, ще бъдат изправени пред тестване, защото ликвидността се свива.

„ Тъй като цялото това стягане на централните банка към този момент се забавя, в действителност ще зависи дали централните банки ще ни насочат към криза “, сподели Кати Джоунс, основен пълководец по закрепени приходи в Charles Schwab & Co., която ръководи над $7 трилиона в общи активи.

Някои се връщат към рисковите активи в очакване.

Robeco Institutional Asset Management закупи краткосрочни облигации и понижи притежанията си от високи приходи, кредити и облигации в твърда валута на разрастващите се пазари, защото чака стопанската система да се забави или даже да се насочи към криза тази година.

Мениджърът на имущество Brewin Dolphin Ltd. става все по-отбранителен, като се стреми да понижи дяловия си капитал при вероятно активизиране на пазара.

 5ta grafika

Стратегът на Citigroup Мат Кинг сподели, че потоците на ликвидност са доста по-важни и имат по-добра корелация с акции, в сравнение с действителната рентабилност. Той пресмята, че всеки $1 трилион количествено стягане на активи ще се равнява на спад от почти 10% при фондовите тържища през идващите 12 месеца.

За Крис Иго, основен капиталов шеф в Axa Investment Managers, моментът е подобаващ за закупуване на облигации като спомагателна сигурност, ако акциите реагират зле на количественото стягане и по-високите лихвени проценти.

„ Акциите са склонни да се показват по-слабо, когато стопанската система в действителност се срутва и печалбите са понижени. Това се предшества от по-високи ставки на лихвите “, сподели Иго. „ В тази времева линия към момента не сме на този стадий. Но прибавянето на активи с закрепен приход постепенно, когато доходността се повишава, в последна сметка ще даде по-ефективно обезопасяване в портфейл с голям брой активи, когато и в случай че възвръщаемостта на капитала стане по-отрицателна.

Централните банкери настояват, че свиването на техните салда, като се разреши на облигациите да се отдръпват, вместо внезапната им продажба, не би трябвало да бъде прекомерно разрушително. Веднъж процесът беше разказан от тогавашния ръководител на Фед и сегашен министър на финансите на Съединени американски щати Джанет Йелън като „ да гледате по какъв начин изсъхва багра “.

И въпреки всичко, комбинацията от количествено стягане, възходящи краткосрочни лихвени проценти, мощен $, по-високи цени на суровините и фискално стесняване на Съединени американски щати ще съставляват съществено предизвикателство за Съединени американски щати и за света, сподели Джийн Танузо, световен началник на закрепения приход в Columbia Threadneedle Investments.

„ Това е прекомерно огромен товар за стопанската система “, сподели Тануцо. „ Не е нужно да имаме криза, с цел да кажем, че растежът ще бъде много муден в края на годината “.

Източник: bloombergtv.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg