Глобалният недостиг на микрочипове за автомобили все още не е

...
Глобалният недостиг на микрочипове за автомобили все още не е
Коментари Харесай

Вижте защо войната в Украйна може да доведе до затваряне на всички автомобилни заводи по света

Глобалният дефицит на микрочипове за коли към момента не е отминал, а в този момент той може да се задълбочи и поради офанзивата на Русия против Украйна. Войната може да спре доста автомобилни фабрики.

Факт е, че производството на микрочипове е невероятно без неон - всяка година промишлеността се нуждае от 540 тона от този материал. Не всеки знае обаче, че Украйна е най-големият снабдител на неон в света, предава Ройтерс.

Този газ е непряк артикул от производството на стомана, а в Украйна се създава в металургичните предприятия. През последните години две украински компании, Ingas и Cryoin, доставят над 50% ​​от неона на международния пазар.

Сега и двете са прекратили активността си. Компанията Ingas се намира в обсадения Мариупол. Всеки месец тя произвеждаше 15-20 хиляди кубически метра неон, като 75% от него се използваше за изработката на микрочипове.

Одеското дружество Cryoin също спря да работи, като това се случи още в първия ден на войната, 24 февруари. Тази фабрика произвеждаше 10-15 хиляди кубически метра неон на месец.

Големите производители на микрочипове, като тайванската TSMC, да вземем за пример, имат ресурси от неон и все още могат да продължат да работят. По-малките компании обаче може да пострадат и да спрат да създават микрочипове още през април.

А рано или късно всички ще изпитат усложнения поради неналичието на неон, което от своя страна може да докара до затваряне на огромна част от автомобилните фабрики по целия свят.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР