Глобалният недостиг на компютърни чипове оказва сериозно влияние на редица

...
Глобалният недостиг на компютърни чипове оказва сериозно влияние на редица
Коментари Харесай

Смартфон индустрията също е застрашена заради недостига на чипове

Глобалният дефицит на компютърни чипове оказва съществено въздействие на редица значими стопански сфери – от автомобилното производството до това на конзолите за видеоигри. Следващи в лист наподобява са смарт телефоните, съгласно разбор на CNBC.

Тази година полупроводниковата техника е в дефицит заради редица аргументи, в това число затваряне на технофабрики вследствие на пандемията Covid-19 и нараснало търсене на потребителска електроника.

Производителите на коли са изключително наранени от дефицита. Компании като General Motors и Ford понижават или даже стопират производството на избрани транспортни средства заради този дефицит.

Конзолите за видеоигри също са наранени от казуса, като геймърите се мъчат да се снабдят с новите системи на Microsoft Xbox Series X и Sony PlayStation 5.

Досега бизнесът със смарт телефони беше най-добре предпазен от следствията, свързани с дефицита на чипове, с помощта на производители като Apple и Samsung, които складираха сериозни съставни елементи за тяхната електроника.

„ Автомобилната промишленост не работи със същия темп като бизнеса със смарт телефони “, сподели пред CNBC Бен Ууд, основен анализатор в CCS Insight. „ Те видяха проблемите по-бавно от момчетата с бизнеса със смарт телефоните “.

Производителите на коли разчитат на по-големи, по-стари чипове, до момента в който производителите на телефони употребяват най-новите процесори, уточни още Ууд. Смартфоните също по този начин се продават в доста по-големи количества от транспортните средства, което ги прави желан клиент на доставчиците на полупроводникова техника.

Междувременно „ фирмите за смарт телефони не понижиха търсенето на чипове, както го направи автомобилният бранш, когато се очакваше спад в търсенето на коли при започване на пандемията “, сподели за CNBC Саид Алам от компанията за полупровници Accenture.

„ Всъщност фирмите за смарт телефони се възползваха от спомагателния потенциал, оставен от автомобилния бизнес, което накара автомобилния бранш да изпита дефицит на чипове, когато търсенето на коли се увеличи по-бързо, в сравнение с чакаха “, добави той.

Производителите на мобилни устройства обаче в този момент стартират да усещат въздействието на световния дефицит на техночипове.

„ Сега, когато автомобилният и други браншове настигат и стартират да възвръщат потенциала, от който са се отказали при започване на коронавирусната пандемия, има яростна конкуренция за доставка на полупроводникови съставни елементи “, добави Алам. „ Това сътвори напън върху зареждането с чипове за смарт телефони “.

Търсенето на смарт телефони понижа през 2020 година, когато забушува Covid пандемията, като продажбите се свиха с 12,5%, съгласно данни на компанията Gartner. Това търсене обаче стартира бързо да се възвръща през тази година, защото страните отстраняват редица локдаун ограничавания, свързани с ковид. Според Gartner единствено през първото тримесечие на 2021 година международните продажби на смарт телефони са нарастнали с 26%.

Във вторник основният изпълнителен шеф на Apple Тим Кук предизвести, че рестриктивните мерки в доставката на силиций ще повлияят на продажбите на iPhone, както и на други артикули като iPad.

Недостигът не е в мощните процесори, които Apple създава за своите устройства, а в чипове за ежедневни функционалности като зареждане на мобилни екрани и декодиране на аудио, уточни Кук.

„ Въпреки че Apple е едно от „ огромните кучета “, които получават най-голям приоритет от производителите на чипове, компанията е уязвима от дефицита на силиций, както всички останали “, сподели Глен О’Донъл, вицепрезидент и шеф в анализаторската компания Forrester.

„ Докато всички се концентрират върху процесори (високия клас чипове), всяко устройство (включително iPhone) съдържа доста повече механически съставни елементи и без тези поддържащи чипове телефонът е съвсем ненужен “.

И въпреки всичко Apple „ се оказа извънредно устойчива до момента през цялата пандемия “, означи Бен Ууд от CCS Insight. „ Това е доказателство за големия фокус на софтуерни колос върху веригата на доставки “.

По-малки производители като китайските Lenovo и TCL и финландската HMD Global евентуално изпитват компликации с доставките, добави Ууд.

По отношение на общото влияние върху смарт телефоните, Дейл Гей от Counterpoint Resear чака дефицитът на чипове да свие с 10% индустриалните прогнози на производителите на софтуерни устройства.

Вижте още:

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР