Глобалният енергиен пазар беше внезапно разтърсен от нахлуването на Русия

...
Глобалният енергиен пазар беше внезапно разтърсен от нахлуването на Русия
Коментари Харесай

Американски енергиен бос вярва, че САЩ могат да коменсират руските доставки на газ

Глобалният енергиен пазар беше ненадейно разтресен от нахлуването на Русия в Украйна, само че един енергиен необут счита, че Съединени американски щати биха могли да се намесят и да оказват помощ за поддържане на международните доставки.

Главният изпълнителен шеф на най-големия производител на природен газ в Съединени американски щати EQT Тоби Райс съобщи пред Би Би Си, че Съединени американски щати могат елементарно да заменят съветските доставки.

„ Имаме способността и желанието да вършим повече “, сподели Райс.

Според негови калкулации Съединени американски щати имат капацитета да удвоят добива на газ до 2030 година

Коментарът на Райс идва по-малко от седмица, откакто енергийният министър на Съединени американски щати Дженифър Гранхолм прикани добиваната промишленост в страната да усили производството на петрола.

Увеличаването на добива в Съединени американски щати обаче крие и опасности. През последното десетилетие огромните компании за рандеман на шистов газ на два пъти усилиха доставките в отговор на растеж на цените. И двата случая това докара до толкоз доста сондажи, че в последна сметка цените паднаха, а доста компании банкрутираха.

Райс обаче е безапелационен, че през днешния ден промишлеността е по-предпазлива.  

„ На първо място би трябвало да е търсенето, а не преследването на краткосрочна ценова опция “, сподели той.

Базираната в Питсбърг EQT може да успее да усили продукцията, само че в случай че не бъдат издигнати нови тръбопроводи, то газът може да не доближи до местата, където е най-необходим.

Друга спънка пред упоритостите на Съединени американски щати да изнасят повече полутечен природен газ е дефицитът на уреди за експорт. Американските терминали работят при близо цялостен потенциал.

Преди природният газ да може да бъде изпратен в чужбина, той би трябвало да отиде в особено оборудване, където се охлажда до под минус 260 градуса по Фаренхайт, трансформирайки го в течност. След това газът може да бъде претрупан на товарни кораби. В момента в Съединените щати работят осем терминала, като още 14 плана са утвърдени за строителство.

Според Райс политическата съпротива против газопроводите и оборудванията за експорт, водена от екологичните съображения, пречи на промишлеността да помогне на Европа да се отърве от зависимостта си от съветски газ.

Той прикани администрацията на Байдън да улесни процедурата по утвърждение на тези планове.

Предвид желанието на администрацията на Байдън да помогне на съдружниците си с енергийните им проблеми и да се опълчи на съветската експанзия, Райс може да получи това, което желае.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР