Глобалният дълг се е увеличил с 8,3 трилиона долара през

...
Глобалният дълг се е увеличил с 8,3 трилиона долара през
Коментари Харесай

Глобалният дълг е скочил до почти 305 трлн. долара

Глобалният дълг се е нараснал с 8,3 трилиона $ през първото тримесечие на годината съвсем до рекордните 305 трилиона $ на фона на така наречен " рецесия на акомодацията ", пред която е изправена международната стопанска система заради бързото повишаване на лихвените проценти от страна на водещи централни банки. Това се споделя в отчет на авторитетната финансова асоциация Институт за интернационалните финанси (Institute of International Finance), чийто разбори се наблюдават деликатно от редица икономисти и политици, съобщи Си Ен Би Си.

Институтът за интернационалните финанси отбелязва, че комбинацията от " толкоз високи равнища на дълга и възходящи лихвени проценти " води до повишение на разноските по обслужването на този дълг, което поражда опасения по отношение на стабилността на финансовата система.

Централни банки на страни от целия свят покачват лихвените проценти от месеци в опит да лимитират високата инфлация.

" В изискванията на най-рестриктивните равнища (на парични политика - бел. ред.) от времето на финансовата рецесия от 2008-2009 година, един срив на кредитния пазар би довел до по-високи нива на несъстоятелност, при което ще се усилят " зомби фирмите ", (които генерират доходи, само че не могат да обслужват задълженията си - бел. ред. ). Броят им към този момент се доближава до почти 14 на 100 от компаниите в Съединени американски щати, чиито акции се котират на фондовите тържища ", се споделя още в отчета на института.

" Приближавайки 305 трилиона $, световният дълг към този момент е с 45 трилиона $ по-голям от равнището си отпреди пандемията и се чака да продължи да нараства бързо: Въпреки опасенията за евентуална кредитна рецесия заради неотдавнашните разтърсвания в банковите браншове на Съединени американски щати и Швейцария, държавните управления на страните не престават да изпитват нужда от обилни заеми ", е заключението на авторитетната организация.

 

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР