Глобалните военни разходи, движени отчасти от китайската военноморска експанзия, достигнаха

...
Глобалните военни разходи, движени отчасти от китайската военноморска експанзия, достигнаха
Коментари Харесай

Глобалните военни разходи са рекордните $1,8 трлн. през 2020 г.

Глобалните военни разноски , движени частично от китайската военноморска агресия , доближиха рекордни равнища през 2020 година макар въздействието на пандемията от ковид и последвалото икономическо стесняване, заяви английски мозъчен концерн в четвъртък, оповестява Агенция Франс Прес.

Международният институт за стратегически проучвания (IISS) съобщи, че военните разноски са достигнали 1,8 трилиона щатски $ през предходната година - 3,9% нарастване в действително изражение по отношение на данните за 2019 година

Базираният в Лондон мозъчен концерн съобщи в годишната си обява " Военен баланс ", че разноските са се нараснали " макар пандемията на ковид и последващото стесняване на световната икономическа продукция ".

Съединени американски щати остават преди всичко по разноски за защита в света през 2020 година, сподели IISS, което съставлява 40% със 738 милиарда щатски $ в международен мащаб. За съпоставяне Китай заема 10,6% или 193,3 милиарда щатски $.

Военните разноски на Пекин са движещата мощ за растежа на общите разноски за защита на Азия и съставляват 25% от разноските на континента през 2020 година

Възходящата наклонност на Азия във военните разноски продължи и през предходната година, въпреки и с малко по-бавни темпове, в сравнение с през 2019 година " Няколко страни коригираха своите бюджети за защита , с цел да пренасочат средствата към ограничения за облекчение на рецесии или стопански тласъци ", съобщи IISS.

" Обаче други просто понижиха или отложиха планувания напредък на разноските, вместо да приложат съкращения ".

IISS също по този начин акцентира китайската военна агресия и забележителния напредък на военноморския флот , отговор, частично свързан от упоритостите на Пекин в Южнокитайско море .

Общите европейски разноски за защита са нарастнали с 2% в действително изражение през 2020 година

Членовете на НАТО в Европа също продължиха да усилват военните разноски, продължавайки наклонността, която се следи всяка година от 2014 година насам, защото усещането за опасност се изостри след окупацията на Крим от Русия .

Повечето членове на НАТО обаче към момента са надалеч от задачата да отделят 2% от своя Брутният вътрешен продукт за защита до 2024 година През 2020 година единствено девет от европейските членове на алианса извършиха задачата.

" Ангажиментът на основни играчи да усилят своите бюджети за защита през 2021 година и идващите години алармира за желание да се избегнат съкращенията, последвали финансовата рецесия 2007-08 година ", се споделя в отчета, базирайки се на европейски страни като Англия, Франция, Германия и Италия.

През 2019 година светът означи най-големия регистриран растеж на военните разноски за едно десетилетие , с 4% растеж, подхранван от съревнование сред великите сили и конкуренция за нови технологии .
 Светът регистрира най-голямото нарастване на разноските за защита през 2019 година за десетилетие
Светът регистрира най-голямото нарастване на разноските за защита през 2019 година за десетилетие

Публикуваните от института данни демонстрират, че международните разноски за защита са се нараснали с 4% по отношение на 2018 година,

Китайската военна рационализация продължава да подтиква напъните за публични поръчки и научноизследователска и развойна активност в Съединени американски щати и също по този начин оформя политиките за защита в Азиатско-Тихоокеанския район . Пример за това беше стратегическата актуализация на защитата на Австралия в средата на 2020 година с акцент върху стандартното въздържане и по-способните системи за удар, даже в случай че документът съдържа малко директни препратки към Китай.

Пекин явно има намерение да реализира състезание в своите крайбрежни зони. Военноморският флот на националната освободителна войска (ПЛАН) поддържа наличие " оттатък хоризонта ", като морските паравоенни сили на Китай поемат водеща роля и употребяват уреди на окупираните от Китай обекти на островите Спратл и като предни оперативни бази в Южнокитайско море .

Морското корабостроене продължи в ритъм, като стартираха вторият от новите амфибийни кораби тип-075, както и осмият крайцер тип-055 и 25-и миноносец тип-052D. Междувременно вторият самолетоносач стартира морски тествания - трети, по-голям самолетоносач е в развой на създаване.

Китайските Военновъздушни сили също не престават да интегрират по-модерни системи . През октомври беше следен модифициран бомбардировач H-6 , носещ, както наподобява, доста по-голяма балистична ракета . Китай евентуално създава авариен бомбардировач, за който се допуска, че има стелт дизайн.

В същото време Военновъздушни сили насочват повече бойни самолети J-10C Firebird, J-16 и J-20, до момента в който увеличеният брой на тежките самолети Y-20 значи, че въздушните сили са удвоили дейно своя тежък транспортен флот през последните четири години.

Русия също по този начин интегрира по-модерни системи в инвентара си, въпреки и в по-скромен мащаб . С продължаващите проблеми при разполагането на съоръжение от ново потомство , като бронираните транспортни средства Armata и бойните самолети Su-57 Felon, се натъртва на модернизирането на съществуващите платформи и консолидираното на нови оръжия.

Един образец е крилата ракета със междинен обхват Kh-69. Въпреки че в началото може да се сложи на Су-34 Fullback, конфигурацията на оръжието наподобява е за Су-57.

През 2020 година съветският флот продължи тестванията на хиперзвуковата ракета 3М22 Циркон . Влизането в употреба на това оръжие ще означи значимо развиване. От МиГ-31 Foxhounds са следени изстрелвания на балистични ракети Кинжал AS-24 Killjoy), Русия към този момент разолага хиперзвуковите Авангард (SS-19 mod 4 Stiletto).
 И тази година светът е на 100 секунди от
И тази година светът е на 100 секунди от " Страшния съд "

Трябва битка с дезинформацията, вслушване в науката и съдействие на международните водачи против световни опасности

Китай също продължава да развива своите хиперзвукови системи , макар че остава неразбираемо дали неговият DF-17 HGV е достигнал първичната си оперативна дарба. Подобни разработки не престават и в Съединени американски щати , в това число хиперзвуковото оръжие за далечно разстояние, предопределено да бъде част от програмата за рационализация на артилерията на американската войска.

Хиперзвуковите оръжия, дружно с по-голям брой крилати ракети и опасността от БЛА , подтикват западните въоръжени сили да проявят по-голям интерес към въздушната и противоракетната защита . Подобно на артилерията на далечни дистанции, тази дарба беше относително подценявана по време на акции за битка с бунтовници в релативно следена оперативна среда.

Финландия и Швеция се стремят да подобрят такива качества , до момента в който стратегическата актуализация на защитата на Австралия уточни увеличени вложения в интегрирана противовъздушна и противоракетна защита и " доста високоскоростна и балистична ракетна защита " .

Междувременно потреблението на дронове от Азербайджан в късата война в Нагорни Карабах акцентира значимостта за ефикасната мобилна и многослойна, противовъздушна и противоракетна защита .

Въпреки това става все по-ясно, че военни качества като тези съставляват единствено част от инструментариума на евентуалните съперници на Запада . Ще бъдат нужни и тактики и качества за дейно противопоставяне на паравоенните сили, като бреговата защита на Китай и морската милиция, а също по този начин ще се обърне внимание, по какъв начин страна посредством недържавни участници, като потреблението на МиГ-29 Fulcrum и Су-24 Fencer от съветската група Вагнер.

Съществува и предизвикването от други, по-коварни действия под прага на военната мощ, като интервенции за информация и въздействие, провеждани посредством киберпространството . Наред с терзанията за по-способни оръжия, това е може би една от аргументите, заради които толкоз разнородни страни като Австралия и Финландия в този момент настояват, че е понижено времето за предизвестие за рецесия.

Тези закани основават проблеми, които се вземат решение най-добре групово или най-малко освен от обособени страни и биха могли да засилят съдействието сред " съидейниците ". Пандемията на ковид обаче сподели, че общото предизвикателство не постоянно води до групови дейности. Въпреки това, пандемията може, парадоксално, да помогне на страните да развият качествата, нужни за справяне с провокациите на " сивата зона ", не на последно място, защото акцентира нуждата от повишение на устойчивостта на обществото и даже да разшири концепциите за защита и сигурност .

Това не анулира условието за осъвременени и нови военни качества , само че може да значи, че някои въоръжени сили ще би трябвало да показват по-ясни причини за ново съоръжение. Ефективното справяне с пандемията обаче изисква тясна интеграция на военните, държавните и гражданските качества, както и по-рязък фокус върху устойчивостта.

Ако страните съумеят да го реализиран, това може да покаже прогрес към по-ефективно потребление на лостовете на държавната власт по метод, който може да бъде потребен за бъдещи провокации пред сигурността и защитата , както по време на мир, по този начин и при война.
 Столтенберг прикани за по-бързо увеличение на разноските за защита
Столтенберг прикани за по-бързо увеличение на разноските за защита

" Нашата народна власт, полезности и учреден на правила международен ред се оспорват, би трябвало да сме подготвени за всевъзможни закани "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР