Глобалните цени на храните спадат през декември за девети пореден

...
Глобалните цени на храните спадат през декември за девети пореден
Коментари Харесай

Глобалните цени на храните достигат рекордни стойности през изминалата година

Глобалните цени на храните спадат през декември за девети следващ месец, само че все пак през 2022 година са се покачили с 14 на 100 по отношение на миналата година до рекордни стойности, заяви Световната организация по прехраната (ФАО) към Организация на обединените нации, съобщи Ройтерс.

Индексът на ФАО, който следи интернационалните цени на най-търгуваните храни, през декември падна до 132,4 пункта по отношение на ревизираните 135 пункта през ноември.

За цялата 2022 година обаче показателят е на равнище от 143,7 пункта, 18 пункта или 14,3 на 100 над равнището за 2021 година, което е най-високото ниво от 1990 година, когато стартира това премерване.

Спадът през декември е подбуден от сериозното понижение на цените на растителните масла, както и от прочут спад на цените на зърнените храни и месото, контрирано от растеж на цените на захарта и млечните артикули, показват от ФАО.

Глобалните цени на храните скочиха внезапно измежду началото на съветската инвазия в Украйна през февруари, само че се успокоиха през лятото след договарянето на транспортен кулоар за експорт на храни от Украйна през Черно море.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР