Глобалните цени на храните достигнаха най-високото си ниво от повече

...
Глобалните цени на храните достигнаха най-високото си ниво от повече
Коментари Харесай

ООН за инфлацията: Глобалните цени на храните с 10-годишен връх - повече от 30% ръст

Глобалните цени на храните доближиха най-високото си равнище от повече от десетилетие , откакто се покачиха с повече от 30% през последната година , заяви Организацията на Организация на обединените нации по храните и земеделието (FAO), представена от БиБиСи.

Данните на организацията акцентират растящите цени на зърнените култури и растителните масла по света .

Цените на растителното масло доближиха рекордно равнище, откакто се покачиха с съвсем 10% през октомври.

Прекъсванията в доставките, високите цени на суровините, затварянето на заводи и политическото напрежение спомагат за повишение на цените.

FAO съобщи, че мярката за цените на зърнените култури е повишена с повече от 22% спрямо година по-рано.

Цената на пшеницата беше един от главните приноси за това повишаване, повишена с съвсем 40% през последните 12 месеца , откакто огромните експортьори - като Канада, Русия и Съединени американски щати - имаха слаби реколти.

" В случая със зърнените култури сме изправени пред обстановка, в която може да се каже, че изменението на климата в последна сметка предизвиква спад в производството ", сподели Питър Бат, специалист по агробизнес в Curtin Business School, пред BBC.

" Имахме много неприятни години на годишна продукция на доста места. "
 Организация на обединените нации: 40% от човечеството не може да си разреши здравословна храна
Организация на обединените нации: 40% от човечеството не може да си разреши здравословна храна

140 млн. души изпитват дефицит на храна

Индексът на цените на растителното масло е нараснал от покачването на цената на палмово, соево, слънчогледово и рапично масло .

В случая с палмовото масло цените се покачиха, откакто производството от Малайзия беше " потиснато " заради продължаващия дефицит на служащи мигранти, сподели ФАО.

Недостигът на работна ръка спомага за повишение на разноските за произвеждане и превозване на храни и в други елементи на света.

" Другият проблем, който се появи, е извеждането на продукта. Например тук, в Австралия, дойдоха доста кораби, с цел да отнесат храната, само че не можем да накараме екипаж да пристигна заради Covid ", разяснява Бат.

Прекъсванията в доставката също тласкат цените на млякото, като цената на млечните артикули се увеличи с съвсем 16% през последната година.

Бриджит Бусикиа от университета Макуори сподели, че спекулациите на международните пазари също способстват за неустойчивостта на цените : " От 90-те години на предишния век дерегулацията на търговията със стокови фючърси направи допустимо на институционалните вложители да навлязат на този пазар в огромен мащаб ".

Това има изключително влияние върху страните, които разчитат на импорт на храни .

" Очаквайте страни като Египет или други страни от Близкия изток да изпитат напрежение при доставката на зърнени храни ", сподели тя.

Бусикия също по този начин акцентира, че покачващите се цени на храните нормално се усещат най-остро от бедните , защото групите в неравностойно състояние са изтласкани още повече към бедността и че това има капацитет да ускори общественото и политическо напрежение .
 Съединени американски щати и Европа в конкурентна война по какъв начин да хранят света - хората са в кръстосания огън
Съединени американски щати и Европа в конкурентна война по какъв начин да хранят света - хората са в кръстосания огън

Трансатлантически конфликт по какъв начин да отглеждаме храната си и Европейски Съюз се бори против пестицидите и ГМО
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР