Глобалните щети от природни бедствия през 2021 г. възлизат на

...
Глобалните щети от природни бедствия през 2021 г. възлизат на
Коментари Харесай

Глобалните загуби от природни бедствия през 2021 г. достигат 270 млрд. долара

Глобалните вреди от естествени бедствия през 2021 година възлизат на 270 милиарда $, като от тях застрахованите загуби са 111 милиарда $. Това сочи отчет на Swiss Re Institute, представени от електронтото издание insmarket.bg.

Наводненията съставляват 31% от световните стопански загуби от естествени бедствия през 2021 година, само че единствено 25% от този риск е застрахован.

Глобалните стопански загуби от наводнения доближиха 82 милиарда $ през м. Загубите от застраховки и презастраховки са малко над 20 милиарда $, което акцентира огромната разлика в отбраната от наводнения.

Според Swiss Re високото равнище на произшествия, следено предходната година, продължава дълготрайната наклонност за увеличение на застрахователните загуби приблизително с 5-7% годишно в международен мащаб.

Най-скъпото събитие предходната година беше ураганът Ида в Съединените щати. Тежките наводнения в Европа през юли бяха най-скъпото естествено злополучие в историята на района.

Наводненията засягат съвсем една трета от популацията на света, повече от всяка друга заплаха. Само през 2021 година станахме очевидци на повече от 50 тежки наводнения по света. Като се има поради мащаба на опустошението, рискът от наводнения заслужава същото внимание и строга оценка на риска като ураганите.

И през първите месеци на тази година станахме очевидци на наводнения, когато Австралия претърпя обилни вреди.

Според Swiss Re действителността е, че загубите от наводнения ще продължат да нарастват с изменението на климата и урбанизацията. " Увеличаването на загубите от наводнения става все по-очевидно ", сподели Джером Жан Хегели, основен икономист в Swiss Re Group. " Миналата година получихме още един обезпокоителен знак. Има възходяща потребност от дейности за повишение устойчивостта на обществата по света. Заедно с обществения бранш, презастрахователите са добре готови да насочат развиването надалеч от високорисковите зони и да влагат в ограничения за отбрана като зелена инфраструктура. Това усъвършенства вероятностите за напредък. "

Според отчета, наводненията са най-честата естествена заплаха, с към три пъти повече огромни наводнения има през последното десетилетие спрямо тропическите циклони. Наводненията са предизвикали повече от една трета от всички смъртни случаи по света, а икономическите загуби от тях са били 23%, което е второто по величина след тропическите циклони.

Въпреки високата икономическа тежест от наводненията, Swiss Re Institute оповестява, че през последните 10 години единствено 5% от сериозните загуби от наводнения са били застраховани в разрастващите се пазари и 34% в развитите стопански системи.

Най-голямата застрахователна разлика е в Азия, където единствено 7% от икономическите загуби се покриват от застраховката. Вместо това 34% от загубите от наводнения в Европа са застраховани.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР