Глобалните обяви за работа, споменаващи нови AI технологии, са се

...
Глобалните обяви за работа, споменаващи нови AI технологии, са се
Коментари Харесай

Пет водещи тенденции в ИТ индустрията


Глобалните разгласи за работа, споменаващи нови AI технологии, са се усили 21 пъти в интервала 2016-2023 година (снимка: Grafon)

ИТ е най-бързо разрастващата се промишленост в света и тази наклонност ще продължи и в обозримо бъдеще. Новите технологии се внедряват с бързи темпове на световно равнище и точно те вършат вероятни новите бизнес модели и новаторските услуги. Технологиите освен оформят бизнес пейзажа, само че и основават ново търсене на профилирани ИТ умения.

Пет водещи трендове, които оформят ИТ промишлеността през днешния ден, обрисува нов отчет на компанията Grafton, озаглавен „ Глобални HR трендове в областта на осведомителните технологии през 2023 година ”.
Изкуствен разсъдък
Много компании интегрират AI в съществуващите си платформи, до момента в който други напряко слагат AI в центъра на своите бизнес услуги. Вече е налице засилено търсене на експерти по изкуствен интелект: съгласно отчет на LinkedIn, световните разгласи за работа, споменаващи нови AI технологии, са се усили 21 пъти в интервала 2016-2023 година
Анализ на огромни данни
Размерът на световния пазар за разбор на Big Data беше оценен на 271,83 милиарда $ през 2022 г.  и се чака да нарасне от $307,52 милиарда през 2023 година до $745,15 милиарда до 2030 година, с CAGR (сложен годишен ритъм на растеж) от 13,5% през прогнозния интервал. Анализът на огромни данни става все по-достъпен и значим за компании от всевъзможен мащаб. Тъй като от ден на ден бизнес организации трансферират активността си онлайн и цифровизират своите действия, те получават по-голям достъп в действително време до разбори, основани на данни. Съвременните компании от ден на ден употребяват AI и анализирането на огромни данни, с цел да получат конкурентно преимущество.
Облачни калкулации
Тъй като бизнесът става все по-дигитализиран, количеството данни, които би трябвало да събира и проучва, нараства експоненциално. Иновациите в изчисленията в облака улесняват бизнеса при съхраняването и достъпа до тези данни и то без огромни първични вложения. До 2026 година 75% от организациите ще одобряват модела на цифрова промяна в облака (Gartner, 2023). Експертните прогнози сочат, че пазарът на облачни калкулации ще доближи 1 554,94 милиарда $ до 2030 година.
Киберсигурност
Киберпрестъпността е непрекъсната опасност за бизнеса, която коства на международната стопанска система към 445 милиарда $ всяка година. Индустрията за киберсигурност непрестанно се развива, заради изменящите се регулации към данните и неприкосновеността на персоналния живот. Няколко са факторите, влияещи на засилващата се нужда от киберсигурност:
5G услуги
От старта си през 2019 година 5G е с най-динамичен напредък от всички поколенията мобилни технологии, надалеч изпреварвайки 3G и 4G. 5G услугата дава опция за нови софтуерни екосистеми, предлагайки до 100 пъти по-бърз трансфер на данни от 4G и безкрайни благоприятни условия за интелигентни градове и домове и комфортни търговски прекарвания.

5G услугата към този момент е постоянно срещана в страни като Англия, Китай, Съединени американски щати, Япония и Южна Корея и се популяризира на нови пазари като Бразилия и Индия. Докато Африка на юг от Сахара сега има по-малко от 1% от 5G покритието, специалистите чакат тази цифра да доближи минимум 16% до 2030 година

Глобалният пазар на 5G услуги ще доближи 2,208 милиарда $ до 2030 година, сочат прогнозите. 5G стопанската система ще сътвори сред 3,8-4,6 милиона работни места единствено в Съединени американски щати до 2030 г.  Мобилните абонаменти за 5G мрежи ще доближат 4,4 милиарда до края на 2027 г.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР