Глобалните емисии на въглероден диоксид (CO2), свързани с енергетиката, достигнаха

...
Глобалните емисии на въглероден диоксид (CO2), свързани с енергетиката, достигнаха
Коментари Харесай

МАЕ: Глобалните въглеродни емисии, свързани с енергетиката, достигнаха рекорд през 2023 г

Глобалните излъчвания на въглероден диоксид (CO2), свързани с енергетиката, доближиха рекордно високо равнище предходната година, породено частично от увеличеното потребление на изкопаеми горива в страни, където сушата възпрепятстваше производството на водноелектрическа сила, се показва в отчет на Международната организация по енергетика (МАЕ), представен от Ройтерс.

През идващите години ще са нужни рeзки съкращения на излъчванията на CO2, основно от изгарянето на изкопаеми горива, в случай че би трябвало да бъдат реализирани задачите за ограничение на световното повишение на температурите и попречване на неочакваното изменение на климата.

„ Далеч от бързо понижаване – както се изисква за реализиране на световните климатични цели, избрани в Парижкото съглашение – излъчванията на CO2 доближиха нов връх “, се споделя в отчета.

Глобалните излъчвания от сила са се нараснали с 410 милиона тона, или 1,1%, през 2023 година до 37,4 милиарда тона, демонстрира анализът на МАЕ.

Глобалното разширение на чистите технологии като вятърни, слънчеви и електрически транспортни средства оказа помощ за ограничение на растежа на излъчванията, който беше 1,3% през 2022 година Но повторното отваряне на китайската стопанска система, увеличеното потребление на изкопаеми горива в страни с ниско произвеждане на водна сила и възобновяване на авиосектора докара до изцяло повишаване, се споделя в отчета на МАЕ.

Ходовете за заменяне на изгубеното водноелектрическо произвеждане заради рискови засушавания съставляват към 40% от нарастването на излъчванията или 170 милиона тона CO2, се споделя в отчета.

„ Без този резултат излъчванията от световния електроенергиен бранш щяха да намалеят през 2023 година “, показва МАЕ.

Свързаните с силата излъчвания в Съединените щати са намалели с 4,1%, като по-голямата част от понижението идва от електроенергийния бранш, съгласно отчета.

В Европейския съюз излъчванията от сила са намалели с съвсем 9% предходната година, водени от растежа в производството на сила от възобновими източници и спад в производството както на въглища, по този начин и на газ.

В Китай излъчванията от сила са се нараснали с 5,2%, като търсенето на сила нараства, до момента в който страната се възвръща от локдауните, свързани с COVID-19.

Китай обаче също е съдействал с към 60% от световните добавки на слънчева, вятърна сила и електрически транспортни средства през 2023 година

Електрическите транспортни средства в международен мащаб съставляват всяка пета продажба на нови коли през 2023 година, достигайки 14 милиона и с 35% повече по отношение на равнището от 2022 г.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР