Глобалните доставки на персонални компютри са се повишили с 3%

...
Глобалните доставки на персонални компютри са се повишили с 3%
Коментари Харесай

Пазарът на компютри е в AI възход, доставките на Apple скочиха с над 20%

Глобалните доставки на лични компютри са се повишили с 3% през втората четвърт на 2024 година, като основен фактор е търсенето на системи за осъществяване на задания с изкуствен интелект и максимален напредък измежду производителите отбелязва Apple, излиза наяве от данни на IDC, представени от " Ройтерс ".

Това е второ следващо тримесечие на растеж след две години на стесняване на пазара. През 2020 година с всеобщото минаване на живот, работа и обучение в отдалечен режим, хората всеобщо смениха своите машини и по този начин голям % от евентуалните самостоятелни клиенти най-малко 3-4 години нямаха причина за нова покупка от този вид. В същото време, след края на противоепидемичните ограничения икономическата обстановка в световен проект стана нестабилна и това отхвърли доста компании от проектите за ъпгрейд.
 Copilot+ PC: Как Microsoft виждат бъдещето на компютрите
Copilot+ PC: Как Microsoft виждат бъдещето на компютрите

Нов клас машини, нови процесори и на процедура нов Windows

Сега огромната смяна идва от генеративния изкуствен интелект. Новата генерация процесори, които могат да извършват AI задания локално, прави настоящите модели компютри по-атрактивни за купувачите. Освен това, бизнесът не може до безконечност да употребява купувани в края на предишното или началото на това десетилетие машини.

Така все още Топ 3 при персоналните компютри наподобява по следния метод:
Lenovo (22,7% пазарен дял); HP (21,1%); Dell (15,5%).
Най-голям растеж на доставките през Q2 обаче несъмнено прави Apple - 20,8%. На второ място е Acer Group с 13,7% напредък. Dell е измежду най-големите играчи на пазара, само че регистрира спад от 2,4% на новодоставените машини.

Китайският пазар продължава да изостава от международните трендове. Според IDC, в случай че той се изключи от статистиката, световните доставки на компютри ще са се повишили с 5 на 100.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР