Глобалната среда става все по-сложна и по-сложна, а става и

...
Глобалната среда става все по-сложна и по-сложна, а става и
Коментари Харесай

Министерство на икономиката иска нов план за декарбонизация

Глобалната среда става все по-сложна и по-сложна, а става и все по-враждебна. В такава обстановка на неприязън европейските предприятия изостават от съперниците си и изостават прогресивно от съперниците в Съединени американски щати и Китай що са е касае до нововъведенията и технологиите. Производственият бранш се нуждае от коренно преструктуриране и преустрояване. Това съобщи министърът на стопанската система Петко Николов по време на конгрес, отдаден на доклада на Марио Драги и новата икономическа политика на Европейски Съюз и вероятностите за България.

Николов уточни, че цените на силата в Европейски Съюз са високи и в това си качества възпират вложенията. Европейски Съюз би трябвало да синхронизира политиките си с климатичните цели и да излезе проект за декарбонизация, който взаимен проект да обхване производителите на сила, чистите технологии, на които им е мъчно да понижат излъчванията си. Зависимостта от първични материали и импорт на електрическа енергия стана трагична за индустриалните предприятия, посочи Николов.

Той добави, че ЕС би трябвало да понижи своите зависимости от доставчиците на сериозни първични материали, с цел да се обезпечи веригата за доставки на основни технологии. Необходимо е да се подобрят изискванията за бизнес и нововъведения, настоя Николов. В отчета е посочен и различен фактор, който въздейства върху конкурентоспособността - бизнес средата.

Фокус би трябвало да бъде прибавен и върху съществуващото законодателство на Европейски Съюз. Добрата връзка за изгодите, правата и правната сигурност, които се подсигуряват със основаването на една правна рамка с високо качество, която да дава отговор на всички послания, настоя министърът.

Той изясни, че през последните години страните в Европейски Съюз, в това число и България са изправени пред редица компликации - стопански спад, пандемия, понижаване отражението на стопанската система върху околната среда, а в същото време ускореното развиване в Европа е подпомагано с непазарни ограничения и помощи.

Николов уточни, че оценката на Министерството на стопанската система за отчета Драги е позитивна. Очертаните области за дейности и обрисуван напредък за превъзмогване на изоставането на нововъведенията, декарбонизация и конкурентоспособност и понижаване зависимостите на Европейски Съюз са съответни, навременни, наложителни и са нужни незабавни ограничения, с цел да се усили доста продуктивността, означи Петко Николов.

Според министъра, с цел да се увеличи конкурентоспособността е належащо политиката да се концентрира върху промишлеността - изискванията за повишаване на просперитета за всички жители в Европа. В избрани случай въпроси за даване на спомагателни пълномощията, основаване на обособени юрисдикции или настрана закупуване на артикули може да не са съизмерими с българската стопанска система, разяснява Николов.

Според него би трябвало да има промени в индустриалната и комерсиалната политика в Европейски Съюз - чисти енергийни технологии, нововъведения и съвършена съгласуваност сред държавите-членки в Съюза. Ключови са посланията за енергийните проекти, като промишлеността би трябвало да разчита на европейска поддръжка, а там където технологиите са достигнали своя лимит, активността на промишлеността да бъде подпомагана посредством регулаторни промени, сподели Петко Николов.

Заместник-министърът на енергетиката Красимир Ненов уточни, че въпросът е по какъв начин да се обезпечат съперници цени за силата. Декарбонизацията може да увеличи конкурентоспособността, в случай че се ръководи добре, защото европейските предприятия са изправени от по-високи цени на силата, посочи Ненов. Важно е промяната на пазара на електрическа сила да бъде извършена и да донесе трайни изгоди за потребителите, посочи Красимир Ненов.

Зам.-министърът на нововъведенията и растежа Красимир Янакиев добави, че отчетът установи задълбочаващата се наклонност за загуба на стопански позиции и вероятности, като предлага форма, целите и принадлежности за по-висок резистентен напредък и конкурентоспособност. Каква Европа желаеме и какво е мястото на България в нея? Къде е мястото на българските институции, запита Янакиев. Министерство на нововъведенията предизвиква общественото финансиране в областта на галактическата промишленост.

Според него отчетът " Драги " може да се трансформира в пътна карта за предстоящ триумф.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР