Глобалната пандемия придаде ново значение на идеята за американската изключителност.

...
Глобалната пандемия придаде ново значение на идеята за американската изключителност.
Коментари Харесай

Храната, която убива американците

Глобалната пандемия придаде ново значение на концепцията за американската изключителност. Съединените щати са надалеч по-зле от други страни и имат несъразмерен дял от световната тежест във връзка с заболяванията - с 4% от популацията в международен мащаб, само че все още съвсем една четвърт от смъртните случаи са от COVID-19.
Това означават Акаш Джоел и Мишел Нишан в разбор за CNN, представен от БГНЕС, който преглежда положението на американския свят в условия на рецесия.
Докато огромна част от разбора се концентрира върху реакцията на държавното управление и неприятната инфраструктура на публичното опазване на здравето, той подценява забележителен и незадоволително приет рисков фактор - извънредно неприятното здраве на популацията на страната.
Сред най-значимите рискови фактори за хоспитализация и гибел при COVID-19 са съществуването на свързани с храненето хронични болести като хипертония, сърдечни болести и затлъстяване. Почти трима от четирима възрастни американци са с наднормено тегло или затлъстяване.
Половината възрастни в Съединени американски щати имат диабет или са в преддиабетно положение. Проучване през 2018 година откри, че единствено 12% от американците имат здрав метаболизъм. Болестите, свързани с храненето, в пандемична среда биха могли да ускорят гибелта.
Лошият метаболизъм частично произтича от некачествените диети и неправилното хранене. Лекарите и професионалните готвачи в Съединени американски щати считат, че в този момент повече от всеки път е от решаващо значение да се обърне внимание на хранителната неустановеност в Америка.
Повечето от американските политики, свързани с храненето, са родени от проблеми, свързани с националната сигурност през 40-те години. Те бяха концептуализирани по време на безспорен дефицит на калории, когато към 40% от военните новобранци бяха неприемливи за работа заради недохранване и незадоволително тегло. Скоро последваха начинания като Национална стратегия за обяд в учебно заведение, съвременна стратегия за произвеждане на храни и други стратегии за подкрепяне на храненето.
В частния бранш дотациите дадоха опция за всеобщо произвеждане и депозиране на храни за подготовка за дефицит на храна по време на идващ световен спор. Следвоенната индустриализация на храните докара до вътрешен пазар на хранителни артикули с високо модифицирани, цялостни с въглехидрати, дълготрайни храни.
Консумацията на тези евтини артикули нараства, до момента в който потреблението на пресни плодове и зеленчуци понижава. Американския метод на хранене минава към мощно модифицирани храни, изискващи малко време за подготвяне.
Програмите, родени с добра предумисъл, към този момент не дават отговор на концепцията. Вместо да се опазват децата и най-уязвимите хора здрави и продуктивни, в този момент те са по-болни, в сравнение с бяха след депресията. Доклад сочи, че в Съединени американски щати 71% от младежите на възраст сред 17 и 24 години не дават отговор на изискванията за военна работа, „ отбелязвайки извънредно високи равнища на затлъстяване, започващи още на 2-годишна възраст “. По-малко американци са физически подготвени за работа и война, в сравнение с през 1945 година
Сега по време на тази пандемия, американската индустриална хранителна система наподобява се проваля. Свидетели сме на аграрни производители, които изхвърлят мляко и пресни артикули и на опашки в стила на епохата на депресията към хранителни банки, с което осъзнаваме дълбините на хранителната рецесия.
Потенциална опция да се окаже влияние върху публичното здраве, е посредством промени във федералната Програма за в допълнение подкрепяне на храненето (SNAP), която обслужва към 40 милиона американци.
Трябва да се удвоят федералните, щатски и филантропски долари за подкрепяне на закупуването на плодове и зеленчуци, както и да се обърне внимание на качеството на храната, а не на количеството калории в нея. Трябва да се обезпечи също поддръжка за бакалии и фермери.
Американската хранителна система не е нарушена - тя действа както е проектирана. Това е система, усъвършенствана за успеваемост, а не за резистентност и изхранване. Но американският метод на хранене убива американците и това е доста отпреди COVID-19. Това ще продължи, в случай че не са подхващат стъпки за преобразяване на храната в лекарство, приключва анализът.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР