Глобалната криза с чиповете започна да отшумява и продажбата на

...
Глобалната криза с чиповете започна да отшумява и продажбата на
Коментари Харесай

Рекорден ръст на електромобилите в Европа: над 2 милиона за 11 месеца

Глобалната рецесия с чиповете стартира да отшумява и продажбата на нови коли в Европа регистрира растеж от 17%, оповестяват интернационалните организации. На този декор, делът на напълно електрически коли на Стария континент доближава рекордни равнища от 17,3%.

Clean Technica предвижда, че през 2023 година делът на напълно електрическите модели може да доближи 80% по отношение на 20 на 100 за плъгин хибридите.

281 000 електрическия автомобил са регистрирани в Европа единствено през ноември, което е 26-процентен растеж на годишна база и нов месечен връх. Продажбите на плъгин хибриди нарастват с 19% до 106 000 броя през ноември, като това е шести следващ месечен растеж.
 Фабриката на Mercedes-Benz в Румъния ще създава мотори за електрически автомобили
Фабриката на Mercedes-Benz в Румъния ще създава мотори за електрически автомобили

Разширеното произвеждане стартира следващата година

В същото време продажбите на напълно електрически коли се усилват с 31% до 175 000, като растежът за първите 11 месеца доближава 26%.

Електромобилите съставляват 62% от общите продажби на коли с електрическо задвижване в Европа през ноември 2022 година

Достъпността на електрическите коли се чака да се усъвършенства през идващите месеци, до момента в който автомобилните концерни не престават да уголемяват своята продуктова гама в този сегмент.

Делът на напълно електрическите коли от общите продажби доближава рекордните 17,3%, като този на целия електромобилен бранш, където влизат и плъгин хибридите, доближава 27,7%.

По отношение на продажбите по модели първото и второто място през ноември се заема от Tesla. Model Y оглавява пазара с 19 543 продажби, като търсенето на този модел остава мощно макар засилващата се конкуренция.

Втори е Model 3 с 12 269 регистрации, който година по-рано оглавяваше продажбите в района.

На трето място е Ford Kuga PHEV, чиито продажби през ноември доближават 8102 броя. На четвърта позиция е ID.4 на Volkswagen. Продажбите на този модел възлизат на 7391 броя - неговият най-хубав резултат от април 2021 година.

Общите продажби на електрически автомобили в Европа доближават 2 189 991 броя от началото на годината до края на ноември.
 80% от новите коли в Норвегия през 2022 година - на ток
Електромобилите превзеха Норвегия - кой е най-популярният

Най-популярна е Tesla Model Y
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР