Глобалната картина - това е липсата на около 400 лекарства

...
Глобалната картина - това е липсата на около 400 лекарства
Коментари Харесай

Николай Костов: Износът на важните лекарства е в полза на застрахователни фондове, но не и на българите


" Глобалната картина - това е неналичието на към 400 медикаменти на пазара. Не всички от тях се изнасят - към 170-180 медикаменти се изнасят и са в този лист с дефицитни медикаменти, множеството от тях нямат никакви заместители. Това са доста скъпи медикаменти по Здравна каса, нормално истински лекарствa ". Това разяснява Николай Костов от Асоциацията на притежатели на аптеки в предаването " ЕвродикоФ " в ефира на " Евроком ".

Според него проблемите с индустриалните и износните проблеми се смесват.

" Много играчи употребяват това. Например в тези 400 медикаменти, останалите над 180 са генерични медикаменти, за които нормално индустриалните аргументи са проблем, а не износа. Това от време на време служи като мотив на тези, които изнасят - “ето виждате ли, тук има медикаменти, при които други аргументи вземат участие в дефицита им”. Да, по този начин е, само че най-важните медикаменти се изнасят. "

Според мен от тази група от 170-180 медикаменти е доста трайно като наклонност, от доста години, и може да се забрани, тъй като е доста ясно кои медикаменти се изнасят. Ние като асоциация, и други сходни организации, можем да дадем информация за това. Тези най-важни медикаменти би трябвало да се забрани да се изнасят. ", безапелационен е Костов.

На въпрос за какво не се не разрешава износът толкоз време, той отговори:

" Оправдават се, че Европейска комисия няма да се съгласи с сходна възбрана, тъй като нарушава свободното придвижване на артикули и капитали. Разбира се, този основополагащ принцип за жалост в тази ситуация не работи за българия, а за други страни, тъй като изнасяйки ги, те икономисват пари на техните застрахователни фондове. Това е от изгода за тези фондове, само че не е от изгода за българите. "

Има обвинявания, които политиците си хвърлят между тях, че тази система е преднамерено направена, формулата е изменена, или изнапред не е добре направена. Замерят се с тази система. Според мен тя не е ефикасна. ", разяснява Николай Костов.

" Не би трябвало да съдим Здравната каса за това, системата за рефериране не е измислена единствено от нея. Вдигането на цените ще нанесе огромен удар върху българските заболели хора. ", съобщи той.

Според Николай Костов може да се ограничи износът, или най-малко да се направи опит за това.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg